Sernik na zimno, w formie tortu. Sernik typu "3 czekolady". Tort udekorowany wianuszkiem kwiatków z masy z mleka w proszku.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
SPÓD:
-200 g. biszkopcików
-100 g. czekolady mlecznej
-100 g. masła
MASA SEROWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
-250 ml. śmietanki 30 %
-100 g. białej czekolady
-330 g sera z wiaderka
-170 g. serka mascarpone
-270 g. jogurtu greckiego
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-100 ml. wody
MASA SEROWA Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ:
-250 ml. śmietanki 30 %
-100 g. mlecznej czekolady
-330 g sera z wiaderka
-170 g. serka mascarpone
-270 g. jogurtu greckiego
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-100 ml. wody
MASA SEROWA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
-250 ml. śmietanki 30 %
-100 g. gorzkiej czekolady
-330 g sera z wiaderka
-170 g. serka mascarpone
-270 g. jogurtu greckiego
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-100 ml. wody
RANT POD OZDOBY:
-50 ml. śmietanki 30 %
-50 g. gorzkiej czekolady
-50 g. mlecznej czekolady
-25 g. masła
DEKORACJE:
ok.200 g. masy plastycznej z mlekiem w proszku
Tort serowy "3 czekolady" z kolorowymi kwiatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód-Ciasteczka rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać do tortownicy 25 cm. wyłożonej podkładką do tortów i wyżej zabezpieczoną. Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką. Trochę schłodzić.
2.I masa-Roztopić każde czekolady w osobnych naczyniach, ze śmietanką nad parą. Wszystkie ostudzić i schłodzić, przynajmniej z godzinę w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladową białą śmietankę, ubić z pudrem, serem i jogurtem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować krótko. Wylać do tortownicy i schłodzić z pół godz. w lodówce. Można zrobić ozdobny wzorek packą ząbkowaną.
3.II masa-Postąpić jak z I masą i wylać do tortownicy. Schłodzić z pół godziny.
4.III masa-Postąpić jak poprzednie i wylać do tortownicy. Teraz tort zostawić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
5.Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść wraz z podkładką na paterę.
6.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Pod dekoracje rozpuścić czekolady w śmietance i z masłem, nad parą. Ostudzić do lekkiego zastygnięcia. Przełożyć do woreczka cukierniczego bez tylki i zrobić rant pod wianek kwiatków. Ozdoby powkładać na tym rancie, tworząc wianuszek kwiatków. Całość schłodzić.
Komentarze