MASA SEROWA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 g. gorzkiej czekolady
-650 g sera z wiaderka
-100 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
WARSTWA CHRUPIĄCA:
-135 g. czekoladek Maltesers
MASA SEROWA Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ:
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 g. mlecznej czekolady
-650 g sera z wiaderka
-60 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
WARSTWA CHRUPIĄCA :
-120 g. nadziewanych pralinek
MASA SEROWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 g. białej czekolady
-650 g sera z wiaderka
-40 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
ROZETKI:
-1 krem karmelowy w proszku do tortów
-250 g. śmietanki 30 %
DEKORACJA:
-350 g. świeżych truskawek
-50 g. mlecznej czekolady
Tort serowy z chrupiącymi warstwami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać tam budyń z proszkiem, jednocześnie mieszając ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.20 min.w 175 *C. Zdjąć papier i ostudzić. Z powrotem ułożyć do tej samej tortownicy, ale zabezpieczonej wyżej bokami. Biszkopt włożyć do tortownicy.
2.Roztopić każde dwie czekolady w osobnych naczyniach, ze śmietanką nad parą. Wszystkie wystudzić i schłodzić, przynajmniej godzinę w lodówce, najlepiej na całą noc.
I masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladową gorzką śmietankę, ubić z cukrem pudrem i serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować krótko. Wylać na biszkopt w tortownicy i wyrównać.
3.Czekoladki posiekać i rozsypać na I masie a całość schłodzić z pół godz. w lodówce.
4.II masa-Postąpić jak z I masą i wylać do tortownicy i rozsmarować.
5.Pralinki posiekać i rozsypać na II masie i całość schłodzić z pół godz. w lodówce.
6.III masa-Postąpić jak poprzednie i wylać do tortownicy. Teraz tort zostawić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
7.Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść na paterę.
8.Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Czekoladę roztopić nad parą, przelać do rożka papierniczego. Polać truskawki w esy-floresy.
9.dekoracja- Krem zmiksować ze śmietanką, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką. Zrobić rozetki na górze tortu. Poukładać truskawki w/g własnej fantazji. Tort przechowywać w lodówce.
(truskawki ułożyłam przekrojoną stroną do góry bo oblane czekoladą, były za ciemne).
Komentarze