Tort serowy z chrupiącymi warstwami i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

''Sernik 3-czekolady'' w kształcie tortu. Tort z rozetkami i udekorowany truskawkami. Tort zrobiłam na imieniny w rodzinie.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -3 jajka
    -3 łyżki cukru
    -1 budyń waniliowy
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. gorzkiej czekolady
    -650 g sera z wiaderka
    -100 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    WARSTWA CHRUPIĄCA:
    -135 g. czekoladek Maltesers

    MASA SEROWA Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. mlecznej czekolady
    -650 g sera z wiaderka
    -60 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    WARSTWA CHRUPIĄCA :
    -120 g. nadziewanych pralinek

    MASA SEROWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. białej czekolady
    -650 g sera z wiaderka
    -40 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    ROZETKI:
    -1 krem karmelowy w proszku do tortów
    -250 g. śmietanki 30 %

    DEKORACJA:
    -350 g. świeżych truskawek
    -50 g. mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort serowy

Tort serowy z chrupiącymi warstwami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serowy z chrupiącymi warstwami i truskawkami 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać tam budyń z proszkiem, jednocześnie mieszając ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.20 min.w 175 *C. Zdjąć papier i ostudzić. Z powrotem ułożyć do tej samej tortownicy, ale zabezpieczonej wyżej bokami. Biszkopt włożyć do tortownicy.
  • Tort serowy z chrupiącymi warstwami i truskawkami 2. Roztopić każde dwie czekolady w osobnych naczyniach, ze śmietanką nad parą. Wszystkie wystudzić i schłodzić, przynajmniej godzinę w lodówce, najlepiej na całą noc.
    I masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladową gorzką śmietankę, ubić z cukrem pudrem i serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować krótko. Wylać na biszkopt w tortownicy i wyrównać.
  • Tort serowy z chrupiącymi warstwami i truskawkami 3. Czekoladki posiekać i rozsypać na I masie a całość schłodzić z pół godz. w lodówce.
  • Tort serowy z chrupiącymi warstwami i truskawkami 4. II masa-Postąpić jak z I masą i wylać do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort serowy z chrupiącymi warstwami i truskawkami 5. Pralinki posiekać i rozsypać na II masie i całość schłodzić z pół godz. w lodówce.
  • Tort serowy z chrupiącymi warstwami i truskawkami 6. III masa-Postąpić jak poprzednie i wylać do tortownicy. Teraz tort zostawić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort serowy z chrupiącymi warstwami i truskawkami 7. Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść na paterę.
  • Tort serowy z chrupiącymi warstwami i truskawkami 8. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Czekoladę roztopić nad parą, przelać do rożka papierniczego. Polać truskawki w esy-floresy.
  • Tort serowy z chrupiącymi warstwami i truskawkami 9. dekoracja- Krem zmiksować ze śmietanką, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką. Zrobić rozetki na górze tortu. Poukładać truskawki w/g własnej fantazji. Tort przechowywać w lodówce.
    (truskawki ułożyłam przekrojoną stroną do góry bo oblane czekoladą, były za ciemne).
  • Tort serowy z chrupiącymi warstwami i truskawkami 10. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować