TORT PRAGA

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Przysmak mający swe korzenie w Rosji receptury Czeskiego cukiernika Tort Praga. Pyszne wilgotne ciasto kakaowe, i to co najlepsze w tym torcie to rewelacyjny rozpływający się w ustach krem na bazie mleka skondensowanego, które uwielbiam szczególnie z tubki, i właśnie takie użyłam do kremu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek 150 g cukru
    120 g mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    35 g masła roztopionego i wystudzonego
    1 łyżeczka proszku dopieczenia
    Krem:
    2 żółtka
    20 ml wody
    130 g mleka skondensowanego słodzonego
    200 g masła
    10 g kakao
    Polewa czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort praga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, masę. Białka ubić na sztywno, dodać masę z żółtek i delikatnie wymieszać. Do masy delikatnie dodać przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut.
  • 2. Krem: Żółtka podgrzać razem z wodą oraz mlekiem skondensowanym, chwile podgotować aż składniki zaczną się gotować,następnie przestudzić. Masło utrzeć mikserem, do utartego masła dodawać po łyżce chłodną masę, cały czas miksując. Dodać kakao i zmiksować.
    Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 3. Wystudzony blat przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu, przykryć drugim blatem ciasta, posmarować resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Tort polać rozpuszczoną czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować