Tort pomarańczowy z bukietem krystalizowanych kwiatów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort z bukietem kwiatów może być miłym prezentem urodzinowym dla bliskiej osoby.
Wystarczy upiec biszkopt, nasączyć go i przełożyć kremem budyniowym. Przygotowanie dekoracji z naturalnych kwiatów nie wymaga większych umiejętności, a jednak bukiet krystalizowanych kwiatów wygląda okazale i urzekająco.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • biszkopt:
    (forma o średnicy 26 cm)
    7 jajek
    190 g cukru
    160 g mąki pszennej
    80 g mąki ziemniaczanej
    • do nasączenia:
    1/2 szklanki słabej herbaty
    sok z 1 pomarańczy
    • krem budyniowy:
    3 szklanki mleka
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    300 g masła
    2/3 szklanki cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    50 ml wrzątku
    skórka z 3 pomarańczy
    sok z 1 pomarańczy
    miąższ z 1 pomarańczy (do ułożenia pomiędzy warstwami tortu)
    • krystalizowane kwiaty:
    żywe kwiaty (białe, fioletowe i żółte tulipany, stokrotki, białe storczyki i margerytki)
    cukier
    białko jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort pomarańczowy z bukietem krystalizowanych kwiatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ubijamy białka na sztywno uważając, aby ich nie przebić. Stopniowo dosypujemy cukier nie przerywając ubijania. Dodajemy kolejno żółtka. Miksujemy. Dosypujemy po jednej łyżce przesianych mąk delikatnie mieszając łopatką.

    2. Natłuszczamy tylko dno tortownicy i napełniamy ją przygotowanym ciastem biszkoptowym. Pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40 minut.
    Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostudzenia.

    3. Pomarańcze myjemy i sparzamy. Obieramy ze skórki ścinając tylko ciemną część. Wrzucamy skórki do dwóch szklanek mleka. Podgrzewamy, aż mleko stanie się gorące. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na około 20 minut.

    4. Zagotowujemy mleko, wyjmujemy skórki pomarańczy i do gotującego mleka dolewamy pozostałą szklankę mleka wymieszanego z mąką pszenną i ziemniaczaną. Przez chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

    5. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku.
    Masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy do niego budyń o takiej samej temperaturze. Pod koniec miksowania dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i rozpuszczoną ostudzoną, ale płynną żelatynę.

    6. Tort tniemy na trzy blaty, nasączamy ponczem, smarujemy grubo kremem budyniowym, a między warstwami układamy kawałki pomarańczy. Wstawiamy tort do lodówki.

    7. Na całej powierzchni płatków i łodyg przy pomocy pędzelka dokładnie rozprowadzamy lekko ubite białko jaja. Posypujemy kwiaty cukrem, otrzepując jego nadmiar. Zostawiamy kwiaty na kilka godzin do podeschnięcia.

    8. Tort możemy ubrać kwiatami kilka godzin przed podaniem (najlepiej jak najpóźniej). Łodygi kwiatów owijamy folią spożywczą i wbijamy w tort.

Porady

Do wykonania dekoracji tortu można używać tylko jadalnych kwiatów, jednak kwiatów z kwiaciarni lub terenów zanieczyszczonych nie należy jeść. Dzięki warstwie zaschniętego białka z cukrem i zawinięciu łodyżek w folię aluminiową można je dość dobrze odizolować od kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowo-pomarańczowy

To może cię zainteresować