Tort „ Fala kwiatów ”

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort sprawdzi się na wielu uroczystościach.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopty na dolne piętro x 3:

    - 3 jajka

    - 3 łyżki cukru

    - 3 łyżki mąki tortowej

    - 1,5 łyżka mąki ziemniaczanej

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    - różowy barwnik spożywczy


    Biszkopty na górne piętro x 3:

    - 2 jajka

    - 2 łyżki cukru

    - 2 łyżki mąki tortowej

    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    - różowy barwnik spożywczy


    Krem jagodowy:

    - 40 dag jogurtu naturalnego greckiego

    - 3 łyżki jagód kamczackich

    - 2 łyżki cukru pudru

    - 3 łyżki żelatyny

    - 5 łyżek gorącej wody


    Krem śmietankowy:

    - 2 bite śmietany typu śnieżka

    - 300 ml mleka

    - 3 łyżki żelatyny

    - 5 łyżek gorącej wody


    Tynk:

    - 400 g masła 82 %

    - 340 g mleka skondensowanego

    - różowy barwnik spożywczy


    Kwiaty:

    - rożek waflowy do lodów

    - 100 g masła 82 %

    - 60 g mleko skondensowanego zagęszczonego słodzonego

    - barwniki spożywcze: zielony, różowy, fioletowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort „ fala kwiatów ” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty na dolne piętro: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty, tylko, że na koniec dodajemy barwnik spożywczy. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 2. Biszkopty na górne piętro: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty, tylko, że na koniec dodajemy barwnik spożywczy. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 3. Krem jagodowy: Jogurt naturalny miksujemy z cukrem i jagodami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Przestudzoną wlewamy do jogurtu i miksujemy. Kremem przekładamy biszkopty na górne i dolne piętro.
  • 4. Krem śmietankowy: Śnieżki ubijamy z mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Przestudzoną wlewamy do bitej śmietany i miksujemy. Kremem przekładamy biszkopty na górne i dolne piętro. Torty wstawiamy na całą noc do lodówki, aby stężały.
  • 5. Tynk: masło ucieramy na puszystość, do białości. Stopniowo dodajemy mleko i ucieramy. Dodajemy barwnik i ucieramy. Gotowym kremem tynkujemy oba torty. Mniejszy kładziemy na ten większy tort.
  • 6. Kwiaty: masło ucieramy na puszystość, do białości. Stopniowo dodajemy mleko i ucieramy. Krem dzielimy na części. Każdą część barwimy na inny kolor. Różowe i fioletowe kremy przekładamy do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami i wyciskamy kwiaty w różku i na całym torcie. Rożek kładziemy na środku tortu. Zielony krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do listków i wyciskamy liście w wolne miejsca pomiędzy kwiatami. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (198 ocen)

Ciasto Szafirowa Fala

To może cię zainteresować