Tort „ fala kwiatów ” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty na dolne piętro: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty, tylko, że na koniec dodajemy barwnik spożywczy. Upieczone dokładnie studzimy.
2.Biszkopty na górne piętro: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty, tylko, że na koniec dodajemy barwnik spożywczy. Upieczone dokładnie studzimy.
3.Krem jagodowy: Jogurt naturalny miksujemy z cukrem i jagodami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Przestudzoną wlewamy do jogurtu i miksujemy. Kremem przekładamy biszkopty na górne i dolne piętro.
4.Krem śmietankowy: Śnieżki ubijamy z mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Przestudzoną wlewamy do bitej śmietany i miksujemy. Kremem przekładamy biszkopty na górne i dolne piętro. Torty wstawiamy na całą noc do lodówki, aby stężały.
5.Tynk: masło ucieramy na puszystość, do białości. Stopniowo dodajemy mleko i ucieramy. Dodajemy barwnik i ucieramy. Gotowym kremem tynkujemy oba torty. Mniejszy kładziemy na ten większy tort.
6.Kwiaty: masło ucieramy na puszystość, do białości. Stopniowo dodajemy mleko i ucieramy. Krem dzielimy na części. Każdą część barwimy na inny kolor. Różowe i fioletowe kremy przekładamy do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami i wyciskamy kwiaty w różku i na całym torcie. Rożek kładziemy na środku tortu. Zielony krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do listków i wyciskamy liście w wolne miejsca pomiędzy kwiatami. Gotowe!
Komentarze