Taki torcik przygotowałam na Dzień Dziecka dla moich maluchów. To niepozorny z zewnątrz zamek z piasku, który wewnątrz skrywa mnóstwo kolorowych słodkości.
Krem z białymi michałkami
1) 10 szt. białych michałków
2) 120 g białej czekolady
3) 180 g śmietany 36%
4) 180 g mascarpone
Krem śmietankowy
1) 200 g śmietany 36%
2) 250 g mascarpone
3) 1-2 łyżki cukru pudru
Tynk:
1) 200 g masła
2) 200 g mleka skondensowanego
Dodatkowo:
1) Konfitura np. z owoców leśnych
2) sok z połowy cytryny
3) czekoladowe drażetki
4) kilka herbatników
5) 1- 2 wafelki do lodów
6) Krem czekoladowy typu nutella albo roztopiona czekolada gorzka
1.Przygotowujemy biszkopt:
1) Żółtka oddzielamy od białek.
2) Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
3) Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy z nich sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy żółtka, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
4) Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie ostudzony wyjmujemy z tortownicy.
2.Przygotowujemy krem michałkowy:
1) Cukierki siekamy na małe kawałeczki
2) Do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy połamaną białą czekoladę i podgrzewamy (nie zagotowujemy). Na koniec dodajemy posiekane michałki i mieszamy, żeby trochę się rozpuściły. Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na noc.
3) Do schłodzonej michałkowej masy dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
3.Przygotowujemy krem śmietankowy:
Do wysokiego naczynia przekładamy mascarpone, śmietanę 36 % oraz 1-2 łyżki cukru pudru i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
4.Przygotowujemy nasączenie, czyli ok. 200-250 ml wody mieszamy z sokiem z połowy cytryny.
5.Składanie tortu:
Biszkopt przecinamy w poprzek na 3 blaty. W dwóch blatach, przy pomocy pierścienia do formowania potraw lub szklanką o cienkich krawędziach wycinamy po środku koło.
Pierwszy blat (pełny) układamy w tortownicy lub w rancie i delikatnie nasączamy wodą z cytryną i smarujemy konfiturą, ale tak, aby pozostał odstęp około 1 cm od krawędzi tortu. Następnie wykładamy krem michałkowy i przykrywamy kolejnym blatem. Powtarzamy czynności, czyli nasączamy biszkopt i smarujemy go konfiturą, po czym wykładamy krem śmietankowy. Następnie układamy ostatni blat, który również nasączamy. Wewnętrzne krawędzie wyciętego kręgu smarujemy nutellą lub rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, aby czekolada zastygła. Do środka wsypujemy czekoladowe drażetki i wierzch przykrywamy wyciętym z biszkoptu kółkiem.
Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
6.Przygotowujemy krem maślany do obłożenia tortu:
Masło ucieramy aż masa stanie się jasna, a następnie dodajemy mleko skondensowane i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy składniki się połączą, na koniec zmniejszamy obroty miksera i kilka minut miksujemy na najniższych obrotach.
7.Herbatniki rozdrabniamy blenderem.
8.Następnie, gdy tort już będzie schłodzony, smarujemy jego boki oraz wierzch kremem maślanym (trochę kremu zostawiamy do przygotowania dekoracji) i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Z pozostałego kremu, wafelków do lodów oraz wyciętego z biszkoptu koła i pokruszonych herbatników formujemy dekoracje na kształt babek z piasku.
Komentarze