Tort piniata

0 (0 ocen)

  • 36 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Taki torcik przygotowałam na Dzień Dziecka dla moich maluchów. To niepozorny z zewnątrz zamek z piasku, który wewnątrz skrywa mnóstwo kolorowych słodkości.

  • 36 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    1) 4 jajka
    2) 4 łyżki mąki pszennej
    3) 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4) 8 łyżek cukru
    5) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
    6) szczypta soli

    Krem z białymi michałkami
    1) 10 szt. białych michałków
    2) 120 g białej czekolady
    3) 180 g śmietany 36%
    4) 180 g mascarpone

    Krem śmietankowy
    1) 200 g śmietany 36%
    2) 250 g mascarpone
    3) 1-2 łyżki cukru pudru

    Tynk:
    1) 200 g masła
    2) 200 g mleka skondensowanego

    Dodatkowo:
    1) Konfitura np. z owoców leśnych
    2) sok z połowy cytryny
    3) czekoladowe drażetki
    4) kilka herbatników
    5) 1- 2 wafelki do lodów
    6) Krem czekoladowy typu nutella albo roztopiona czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Tort piniata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt:
    1) Żółtka oddzielamy od białek.
    2) Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
    3) Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy z nich sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy żółtka, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
    4) Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie ostudzony wyjmujemy z tortownicy.
  • 2. Przygotowujemy krem michałkowy:
    1) Cukierki siekamy na małe kawałeczki
    2) Do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy połamaną białą czekoladę i podgrzewamy (nie zagotowujemy). Na koniec dodajemy posiekane michałki i mieszamy, żeby trochę się rozpuściły. Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na noc.
    3) Do schłodzonej michałkowej masy dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
  • 3. Przygotowujemy krem śmietankowy:
    Do wysokiego naczynia przekładamy mascarpone, śmietanę 36 % oraz 1-2 łyżki cukru pudru i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  • 4. Przygotowujemy nasączenie, czyli ok. 200-250 ml wody mieszamy z sokiem z połowy cytryny.
  • 5. Składanie tortu:
    Biszkopt przecinamy w poprzek na 3 blaty. W dwóch blatach, przy pomocy pierścienia do formowania potraw lub szklanką o cienkich krawędziach wycinamy po środku koło.
    Pierwszy blat (pełny) układamy w tortownicy lub w rancie i delikatnie nasączamy wodą z cytryną i smarujemy konfiturą, ale tak, aby pozostał odstęp około 1 cm od krawędzi tortu. Następnie wykładamy krem michałkowy i przykrywamy kolejnym blatem. Powtarzamy czynności, czyli nasączamy biszkopt i smarujemy go konfiturą, po czym wykładamy krem śmietankowy. Następnie układamy ostatni blat, który również nasączamy. Wewnętrzne krawędzie wyciętego kręgu smarujemy nutellą lub rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, aby czekolada zastygła. Do środka wsypujemy czekoladowe drażetki i wierzch przykrywamy wyciętym z biszkoptu kółkiem.
    Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
  • 6. Przygotowujemy krem maślany do obłożenia tortu:
    Masło ucieramy aż masa stanie się jasna, a następnie dodajemy mleko skondensowane i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy składniki się połączą, na koniec zmniejszamy obroty miksera i kilka minut miksujemy na najniższych obrotach.
  • 7. Herbatniki rozdrabniamy blenderem.
  • 8. Następnie, gdy tort już będzie schłodzony, smarujemy jego boki oraz wierzch kremem maślanym (trochę kremu zostawiamy do przygotowania dekoracji) i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Z pozostałego kremu, wafelków do lodów oraz wyciętego z biszkoptu koła i pokruszonych herbatników formujemy dekoracje na kształt babek z piasku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

4.48 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort lalka Barbie

To może cię zainteresować