Tort piniata

  • wyświetlono: 190 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort z niespodzianką, mała solenizantka była zaskoczona i szczęśliwa, a ten jej uśmiech na buzi jest dla mnie najlepszą opinią.

_DSC0089
  • 20 porcje
  • 120min

Składniki

BISZKOPT KAKAOWY
- 12 jajek
- 12 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru waniliowego

KREM Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH
- 600g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru

KREM MALINOWY
- 500g serka mascarpone
- 200g malin (mogą być mrożone)
- 1 krem do tortu waniliowy
- 1/2 szklanki mleka

DODATKOWO
- duże opakowanie cukierków skittles lub lentynki
- krem do tortu waniliowy
- 1 szklanka mleka
- barwniki: zielony, czerwony i niebieski (jeśli chcemy, aby tort był taki jak na zdjęciu)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort piniata

  • 1. BISZKOPT KAKAOWY ( można upie jeden biszkopt i po upieczeniu rozkroić na 3 części lub piec każdy biszkopt osobno z jajek)
    1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy.
    2. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Następnie wyłączamy robot i dodajemy proszek do poeczenia, mąkę oraz kakao. Mieszamy ręcznie łyżką do połączenia składników.
    3. Masę przekładamy do okrągłej formy o średnicy 30cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
    4. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 3 części. W dwóch biszkoptach wykrawamy na samym środku koło o średnicy zwykłej szklanki.

    KREM Z SERKÓW
    1. Serki oraz cukier puder przekładamy do misy robota i ubijamy.
    2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Następnie wlewamy do kremu, mieszamy.
    3. Krem przekładamy na pierwszy biszkopt z wykrojonym środkiem, nie zalepiając środka. Przykładamy drugim biszkoptem z wykrojonym środkiem. Wstawiamy do lodówki.

    KREM MALINOWY
    1. Krem do tortu i mleko przekładamy do misy robota i ubijamy, do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy stopniowo mascarpone.
    2. Maliny przekładamy do rondliczka i stawiamy na małym ogniu. Kiedy z malin zrobi się mus, studzimy i dodajemy do kremu, mieszamy.
    3. Krem wykładamy na tort, także nie zalepiając środka. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

    KREM DO OZDOBY
    1. Krem do tortu oraz mleko umieszczamy w misce robota, mieszamy przez 3 minuty. Następnie krem dzielimy na 3 części. Do 1 dodajemy 6 kropli barwnika zielonego, do 2-czerwony, do 3-niebieski.
    2. Tort wyciągamy z lodówki, do środka wsypujemy cukierki i przykrywamy trzecim biszkoptem.
    3. Tort smarujemy kremami, dół wysmarować kolorem niebieskim, środek- zielonym, a górę różowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortMalinykolorowyniespodziankapiniata

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Mikołaja1

Dodane przez: Elisa

Tort Mikołaja

Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy...

tort drip

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort okolicznościowy z Dripem

Z takim tortem udałam się na urodziny...

Tort kajmakowy

Dodane przez: Elisa

Tort kajmakowy

Pyszny kajmakowy tort idealny będzie...

tort miodowy

Dodane przez: Elwira

Tort miodowy

Tort miodowy przygotowałam na urodziny...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta199401

Tort czekoladowy

Pyszny czekoladowy tort na każdą...

tort w okazałości

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY, PROSTOKĄTNY -DUŻY

Tort zrobiłam na imprezę Urodzinową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE