Tort "Piękny Kopciuszek"

4.5 (147 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort wykonałam na 1-sze urodzinowe kinder party mojej córki Agatki.Wszystkie dzieci były zachwycone.Obiecałam sobie,że zawsze będę przygotowywać urodzinowe torty dla najbliższych.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - mąka pszenna tortowa (około 3/4 szklanki mąki): 1 szklanka
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana-ciasto: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - ocet: 2 łyżeczki
    - śmietana kremówka (30%): 500 mililitrów
    - czekolada biała(tabliczka) (bez dodatków): 2 sztuki
    - wiórki kokosowe-masa: 100 gramów
    - bezy małe kolorowe: 20 sztuk
    - polewa czekoladowa opakowanie: 1 sztuka
    - kolorowe kropeczki cukrowe: 2 łyżki
    - kolorowe perełki cukrowe: 2 łyżki
    - konfitura malinowa: 100 gramów
    - wiórki kokosowe do posypania: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Tort "piękny kopciuszek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć jajka.Rozdzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywna pianę,dodac cukier i ubijac jeszcze przez chwilę.W wysokim naczyniu wymieszać żółtka,proszek do pieczenia i ocet.Połączyć białka,masę z zółtek,na końcu dodawać makę przesianą przez sito.Delikatnie wymieszać.Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 25 minut,maksymalnie 30.Biszkopt jest wysoki,po ostudzeniu przeciąć go na 3 krażki biszkoptowe.
  • 2. Śmietanę ubić na sztwyno,dodać do niej wiórki kokosowe i rozpuszczoną wcześniej,wystudzoną białą czekoladę,delikatnie wymieszać.Pierwszy spód tortu posmarować konfiturą malinową,a na niej rozsmarować krem smietanowo-kokosowy,następnie nałożyć drugi biszkoptowy spód,posmarować kremem,na którym ułożyć kolejny biszkopt.Na wierzchu posmarować tort kremem,posypać perełkami,wbić świeczki i ozdoby.Boki posypać wiórkami kokosowymi.Tort ozdobić kolorowymi bezami.
  • 3. Polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu umieścić w gorącej wodzie,gdy się roztopi wylewać na gładką powierzchnię tworząc fantazyjne wzory,litery,cyfry.Szybko posypać kolorowymi cukrowymi kropeczkami,zanim jeszcze zastygnie.Poczekać chwilę,delikatnie zdejmować i przekładać na tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Mąka pszenna Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować