Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji

4.49 (167 ocen)

  • 5 godz.

Wielowarstwowe ciasto z kremem . Pracochłonne, ale dla efektu końcowego warto.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt jasny:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt z makiem
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki suchego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa
    1/2 l śmietany kremówki
    1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową)
    2 łyki cukru pudru

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    5 łyżek cukru
    1 kostka masła

    Polewa
    1/2 kostki margaryny
    5 łyżek cukru pudru (dałam kryształ)
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    5 łyżek śmietany (dałam śmietanę 18%)


    Dodatkowo
    2 paczki herbatników szkolnych
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pieguski

Ciasto kopciuszek siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:

    Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
    Dodawać pojedynczo żółtka, miksując.
    Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką
    do połaczenia składników
    Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
    Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
    Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.

    Biszkopt z makiem

    Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
    Dodawać pojedyńczo żółtka miksując.
    Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać mak i delikatnie wymieszać łyżką
    do połaczenia składników
    Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
    Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
    Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.

    Masa śmietanowa:

    Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
    Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietaną.

    Masa budyniowa:

    Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować wraz z cukrem.
    Budyń rozrobić w szklance z mlekiem i wlać na gotujące się mleko,stale mieszając.
    Gdy zgęstnieje ostudzić.
    Masło utrzeć i dodawać stopniowo budyń stale ucierając.

    Polewa:

    W wodzie rozpuścić żelatynę.
    W rondelku rozpuścić margarynę,dodać cukier,kakao. Ściągnąć z palnika i połączyć z żelatyną.
    Przestudzić polewę i do lekko ciepłej wlać śmietanę. Roztrzepać i wlać na ciasto.

    Składanie ciasta
    Biszkopt jasny
    Masa śmietanowa
    Biszkopt z makiem
    Masa budyniowa
    Herbatniki
    polewa

Porady

Biszkopty wyrosły mi bardzo wysokie i przecięłam je na dwie części. Do ciasta wykorzystałam jedną część jasnego i jedną część makowego. Resztę zamroziłam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować