Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji

  • wyświetlono: 5488 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Wielowarstwowe ciasto z kremem . Pracochłonne, ale dla efektu końcowego warto.

smak i uczucie
  • 300min

Składniki

Składniki:

Biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt z makiem
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa
1/2 l śmietany kremówki
1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową)
2 łyki cukru pudru

Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
5 łyżek cukru
1 kostka masła

Polewa
1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru (dałam kryształ)
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek śmietany (dałam śmietanę 18%)


Dodatkowo
2 paczki herbatników szkolnych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji

  • 1. Biszkopt jasny:

    Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
    Dodawać pojedynczo żółtka, miksując.
    Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką
    do połaczenia składników
    Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
    Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
    Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.

    Biszkopt z makiem

    Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
    Dodawać pojedyńczo żółtka miksując.
    Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać mak i delikatnie wymieszać łyżką
    do połaczenia składników
    Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
    Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
    Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.

    Masa śmietanowa:

    Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
    Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietaną.

    Masa budyniowa:

    Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować wraz z cukrem.
    Budyń rozrobić w szklance z mlekiem i wlać na gotujące się mleko,stale mieszając.
    Gdy zgęstnieje ostudzić.
    Masło utrzeć i dodawać stopniowo budyń stale ucierając.

    Polewa:

    W wodzie rozpuścić żelatynę.
    W rondelku rozpuścić margarynę,dodać cukier,kakao. Ściągnąć z palnika i połączyć z żelatyną.
    Przestudzić polewę i do lekko ciepłej wlać śmietanę. Roztrzepać i wlać na ciasto.

    Składanie ciasta
    Biszkopt jasny
    Masa śmietanowa
    Biszkopt z makiem
    Masa budyniowa
    Herbatniki
    polewa

Porady

Biszkopty wyrosły mi bardzo wysokie i przecięłam je na dwie części.
Do ciasta wykorzystałam jedną część jasnego i jedną część makowego.
Resztę zamroziłam

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dania_dla_urodyCiastoDeserKREMOWEpiegusekkopciuszek

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji

Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto...

Ciasto z pierniczkami siostry Anastazji

Dodane przez: Kjopka

Ciasto z pierniczkami siostry Anastazji

Kjopka powraca ! Trochę w innej...

kruche ciasto z orzechami

Dodane przez: celkapatelka

Kruche ciasto z orzechami wg siostry Anastazji

Taki "pleśniak" z orzechami. Rewelacyjne...

Marcepanek

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto Marcepanek siostry Anastazji

Coś dla wielbicieli połączenia...

image-1hl1tvm

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto Bajka w/g Siostry Anastazji

Pyszne ciasto , wprost rozpływa...

Ciasto ślimak wg siostry Anastazji

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto ślimak wg siostry Anastazji

Ciasto trochę pracochłonne, ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE