Ciasto kopciuszek siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedynczo żółtka, miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką
do połaczenia składników
Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.
Biszkopt z makiem
Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedyńczo żółtka miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać mak i delikatnie wymieszać łyżką
do połaczenia składników
Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.
Masa śmietanowa:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietaną.
Masa budyniowa:
Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować wraz z cukrem.
Budyń rozrobić w szklance z mlekiem i wlać na gotujące się mleko,stale mieszając.
Gdy zgęstnieje ostudzić.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo budyń stale ucierając.
Polewa:
W wodzie rozpuścić żelatynę.
W rondelku rozpuścić margarynę,dodać cukier,kakao. Ściągnąć z palnika i połączyć z żelatyną.
Przestudzić polewę i do lekko ciepłej wlać śmietanę. Roztrzepać i wlać na ciasto.
Składanie ciasta
Biszkopt jasny
Masa śmietanowa
Biszkopt z makiem
Masa budyniowa
Herbatniki
polewa
Porady
Biszkopty wyrosły mi bardzo wysokie i przecięłam je na dwie części.
Do ciasta wykorzystałam jedną część jasnego i jedną część makowego.
Resztę zamroziłam
Komentarze