Ciasto kakaowe na kefirze - Kopciuszek

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miało być zwykłe niedzielne ciasto. Zrobiłam kakaowe ciasto na kefirze, które wyrosło ze sporą górką z boku i jeszcze pękło. Wyglądało jak potwór. Ścięłam więc górkę i dalej zaczęłam je poprawiać. Jak powiedział mój maż...zaczęłaś dziergać skarpetę, a wyszła suknia ślubna.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    200 g cukru
    250 ml kefiru
    320 g mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    2 łyżki oleju rzepakowego

    3 łyżki powideł śliwkowych domowych
    1/4 szklanki wody + łyżeczka soku z cytryny + łyżka cukru

    1/2 l mleka
    6 łyżek kaszy manny
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła orzechowego
    350 g masła roślinnego
    garść orzechów włoskich
    garść suszonych śliwek

    250 g masła roślinnego
    3 łyżki cukru pudru
    sok z połowy cytryny
    2 łyżki śmietany 18 %
    szczypta różowego barwnika spożywczego

    masło do wysmarowania tortownicy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto z kremem Desery

Ciasto kakaowe na kefirze - kopciuszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać kefir i wymieszane sypkie składniki - mąka pszenna, proszek do pieczenia, kakao. Na koniec dodać olej rzepakowy. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem torownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 min. Wystudzić. Ściąć górkę i ok. 1cm ciasta. Pokroić odkrojone ciasto w kostkę.
    Ugotować mannę na posłodzonym mleku. Wystudzić. Masło utrzeć na puch. Dodawać ugotowaną kaszkę i mieszać. Dodać masło orzechowe, pokrojone drobno orzechy włoskie i pokrojone śliwki suszone. Dodać jeszcze pokrojone w kostkę ciasto i wymieszać.
    W tortownicy ułożyć krążek ciasta. Nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym. Posmarować powidłami. Wyłożyć masę kaszy manny z ciastem. Wstawić do lodówki, żeby stężało. Po wyjęciu z lodówki, okroić boki nożem i zdjąć obręcz.
    Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny, śmietanę. Tak przygotowanym kremem posmarować wierzch i boki ciasta. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić ozdoby wg. uznania. Do części kremu można dodać barwnik spożywczy, żeby urozmaicić ozdobę.
    Pozostawić w lodówce na ok 2 godz.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować