Taki tort zrobiłam na rocznicę ślubu moich wujków. Słodycz czekolady i orzechów przełamałam delikatnym kremem śmietanowo-cytrynowym. *tortownica 21 cm
2 godz.
Składniki:
na biszkopt:
7 jajek
2/3 szklanki maki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
100 g orzechów włoskich startych ( nie zmielonych)
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem czekoladowy:
250 ml śmietanki kremówki
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
na krem cytrynowy:
1 jajko
1 żółtko
sok i skórka z 1,5 cytryny
2 łyżki wody
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka masła
150 ml śmietanki kremówki
na wykończenie:
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
do dekoracji:
270 g pianek marshmallow
470 g cukru pudru
3 łyżki wody
róże cukrowe
Tort orzechowy z czekoladą i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodawać po żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Razem z orzechami dodać do masy jajecznej i wymieszać. Piec w 180*C około 40 minut. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki.
2.Kremówkę zagotować i zdjąć z ognia. Wrzucić połamane czekolady i mieszać aż się rozpuszczą. Wystudzić i wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Następnie zmiksować na krem. Pierwszy krążek ciasta naponczować i rozsmarować krem, przykryć drugim krążkiem biszkopta.
3.Sok z cytryny, wodę,cukier, masło i mąkę ziemniaczaną zagotować aż zgęstnieje na budyń. Wystudzić. Kremówkę ubić i dodać budyń cytrynowy. Rozsmarować na biszkopcie i przykryć ostatnim krążkiem.
4.Masło utrzeć z cukrem pudrem i posmarować dokładnie tort z wierzchu i po bokach. Pianki umieścić w misce z trzema łyżkami wody. Ustawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż się rozpuszczą. Wymieszać z cukrem pudrem i zagniatać aż powstanie elastyczna masa. Rozwałkować ją i powlec tort a następnie udekorować.
Komentarze