biszkopt orzechowy:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt jasny:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
kulki orzechowe:
10 dag herbatników
5 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki zmielonych orzechów
2 łyżki zmielonych orzechów do obtoczenia kulek
dodatkowo:
około pół szklanki zmielonych orzechów włoskich do posypania tortu
Tort orzechowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać,dodać żółtka,dokładnie wymieszać.Na koniec wmieszać mąkę,proszek do pieczenia i zmielone orzechy.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony wystudzić i przekroić na pół.
2.Biszkopt jasny upiec tak samo jak orzechowy.Ostudzić i przekroić.
3.Na mleku ugotować budynie i ostudzić.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,stopniowo dodawać przestudzony budyń i ucierać,na koniec wsypać zmielone orzechy.
4.Masą przełożyć przekrojone biszkopty,posmarować boki i wierzch tortu.
5.Herbatniki zmielić lub drobno pokruszyć.Masło utrzeć z cukrem pudrem ,dodać orzechy i pokruszone herbatniki,dokładnie utrzeć.Z masy formować małe kuleczki i obtaczać w zmielonych orzechach.
6.Kuleczki orzechowe układamy na torcie , cały tort posypujemy zmielonymi orzechami.
Komentarze