Tort poprzeczny - Orzechowa brzoskwinka

4.99 (168 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Orzechy są nieodłącznym elementem tortów, które zdarza mi się robić. Zwłaszcza jeśli wiem, że sama będę go jeść. Tym razem w połączeniu kremu brzoskwiniowego.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. ok 26 cm

    Biszkopt bakaliowy:

    8 jajek
    szklanka cukru
    15 dkg wiórek kokosowych
    15 dkg posiekanych orzechów
    15 dkg posiekanych rodzynek
    1 łyżka mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt zwykły:
    Blacha o wymiarach 34x 24 cm

    5 jajek
    szklanka cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem brzoskwiniowy:
    2 kostki masła lub margaryny
    2 puszki brzoskwiń (jedna ok 800g)
    3 budynie śmietankowe
    aromat pomarańczowy
    0.5 litry wody
    5 łyżek cukru pudru

    Dekoracja:
    ok 20 dkg posiekanych orzechów
    kilkanaście połówek orzecha włoskiego

    Poncz do biszkoptów:
    pół szklanki przegotowanej wody
    pół kieliszka spirytusu
    sok z połówki cytryny
Wystaw ocenę:

4.99 (168 ocen)

Tort poprzeczny - orzechowa brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt bakaliowy:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka na przemian z cukrem, cały czas ubijając. Do posiekanych bakalii dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dosypujemy powoli do powstałego z jajek i cukru biszkoptu, cały czas mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Biszkopt najlepiej rozdzielić na dwie części i piec osobno w dwóch tej samej wielkości tortownicach. Można składniki podzielić na dwie części od razu i drugi biszkopt upiec po wyciągnięciu pierwszego. Pieczemy w temp. 190st przez ok 35min.- do suchego patyczka.
  • 2. Biszkopt zwykły:

    Podobnie: białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy na przemian żółtko i cukier. Na koniec przesiewamy wymieszane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Pieczemy w temp 180st ok 25 min- również sprawdzamy wykałaczką- jesli jest sucha- biszkopt jest upieczony.
  • 3. Krem:

    Z brzoskwiń odlewamy cały sok, powinno go być ok 0,5 litry, dolewamy pół litry wody, mieszamy. Odlewamy szklankę wymieszanego z wodą soku i w niej rozpuszczamy budynie śmietankowe. Resztę zagotowujemy i dolewamy rozpuszczone budynie. Studzimy.

    Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po odrobinie budyniu dobrze mieszając by nie było grudek. Dolewamy kilka kropel olejku pomarańczowego. Ubieramy ok 1/4 masy, a do reszty wsypujemy pokrojone w kostkę 3/4 jednej puszki brzoskwiń. Mieszamy delikatnie łyżką.
  • 4. Biszkopt jasny przekrawamy na pół, a następnie pionowo na 3 równe części (w sumie będzie ich 6). Wszystkie biszkopty nasączamy ponczem.
  • 5. Na krążek bakaliowego biszkoptu nakładamy część masy z brzoskwiniami, na to od środka w poprzek kładziemy posmarowane również tą samą masą biszkopty zwykłe. Zwijamy na kształt ślimaka. Wierzch smarujemy resztą masy z brzoskwiniami i kładziemy drugi krążek bakaliowy. Całość smarujemy kremem pozostawionym bez owoców. Boki dekorujemy siekanymi orzechami, górę brzoskwiniami pokrojonymi w paseczki. Odstawiamy do schłodzenia.

Porady

Zamiast zwykłego biszkoptu można użyć ciemnego z dodatkiem odrobiny kakaa. Przy jasnej masie - jak u mnie- tort będzie miał fajny kontrast. Ja niestety nie przepadam za biszkoptami kakaowymi, dlatego zrobiłam zwykły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort poprzeczny bez pieczenia

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort poprzeczny bez pieczenia

ewaeu Łatwy torcik do zrobienia . Ładnie wygląda i dobrze smakuje. 60 min

To może cię zainteresować