tort orzechowy z chałwą

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Ten tort zrobiłam z okazji urodzin mojego męża. Śmiało mogę powiedzieć, że lepszego tortu nie jadłam. Lekki i delikatny krem na bazie mascarpone, z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami chałwy; wilgotne ciasto orzechowe i chrupiące prażone orzechy. Całość doskonała- tak pyszna, że można by jeść i jeść.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *tortownica 21 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    8 jajek
    3 łyżki bułki tartej
    250 g orzechów włoskich
    250 g cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na przełożenie:
    500 g serka mascarpone
    200 g śmietanki kremówki 36%
    200 g chałwy
    1 opakowanie śnieżki
    2 łyżeczki żelatyny
    do dekoracji:
    150 g orzechów włoskich
    50 g czekolady mlecznej
    łyżka mleka
    kwiatki cukrowe
    do nasączenia:
    3/4 szklanki posłodzonej kawy rozpuszczalnej
    ewentualnie odrobina alkoholu
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Tort orzechowy z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Orzechy przeznaczone do dekoracji posiekać (kilka odłożyć) i uprażyć na suchej patelni.
  • 2. Chałwę rozgnieść widelcem. Zmiksować z mascarpone, krótko tylko do połączenia składników tak, aby zostały grudki chałwy. Kremówkę ubić ze śnieżką na sztywno i wmieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i zmiksować z masą. krem podzielić na połowę. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zapiąć obręczą od tortownicy. Nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem ciasta, naponczować. Wyłożyć kolejną część kremu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Pozostałym kremem obsmarować boki tortu, resztę przełożyć do szprycy. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać wierzch tortu. Udekorować połówkami orzechów, pozostałym kremem i kwiatkami cukrowymi. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Mascarpone Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Święta Imieniny

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Tort orzechowy.

4.5 (190 ocen)

Tort orzechowy.

BABECZKA 35 Pyszny tort. 2 godz.

To może cię zainteresować