TORT o smaku RAFAELLO z OREO

4.5 (200 ocen)

Zostałam zaproszona do akcji: "Blogerzy dla Opolan" i przygotowałam tort o najlepszych smakach świata: rafaello i oreo :D

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    8 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
    6 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)
    2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej

    Składniki na krem;
    600 ml kwaśnej śmietany 18 %
    3 tabliczki białej czekolady
    3 śnieżki w proszku (śmietanfixy)
    300 g wiórek kokosowych
    200 g mielonych migdałów (można pominąć)

    Dodatkowo:
    ok. 10-12 ciastek oreo
    kupne cukierki rafaello (można pominąć)
    kilka kupnych małych bez (można pominąć) ja dodatkowo bezy opaliłam palnikiem
    250 ml ponczu do nasączenia ciasta: 100 ml rumu wymieszanego z naparem czarnej herbaty z sokiem cytryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort o smaku rafaello z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, następnie do ubitych białek stopniowo dodać cukier. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), potem żółtka dodać do białek. Następnie dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy do 30 minut w 190 stopniach C. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Krem; Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka z czekoladą nie może dotykać wrzątku).
    Kwaśną śmietanę ubić mikserem ze śnieżkami, dodać wiórki, mielone migdały oraz dodać ostudzoną czekoladę. Czekoladę dodajemy stopniowo by śmietana się nie zważyła. Następnie dodajemy nadzienie z ciasteczek Oreo (biszkopciki pozostawiamy na dekorację tortu). Wszystko razem zmiksować. Gotowy krem schładzamy w lodówce przez 20 minut.
  • 3. Tort: Biszkopt przekrawamy na 3 równe części, polewamy ponczem z rumu, herbaty i soku z cytryny następnie przekładamy kremem. Smarujemy także wierzch oraz boki tortu. Na wierzch tortu posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo (bez ich środka). Dekorujemy kupnymi bezami, ciastami oreo albo kupnymi cukierkami rafaello.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować