TORT o smaku RAFAELLO z OREO

  • wyświetlono: 1156 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Zostałam zaproszona do akcji: "Blogerzy dla Opolan" i przygotowałam tort o najlepszych smakach świata: rafaello i oreo :D

małgorzata kwiatkowska

Składniki

Składniki na biszkopt:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
6 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej

Składniki na krem;
600 ml kwaśnej śmietany 18 %
3 tabliczki białej czekolady
3 śnieżki w proszku (śmietanfixy)
300 g wiórek kokosowych
200 g mielonych migdałów (można pominąć)

Dodatkowo:
ok. 10-12 ciastek oreo
kupne cukierki rafaello (można pominąć)
kilka kupnych małych bez (można pominąć) ja dodatkowo bezy opaliłam palnikiem
250 ml ponczu do nasączenia ciasta: 100 ml rumu wymieszanego z naparem czarnej herbaty z sokiem cytryny.

Sposób przygotowania przepisu:

TORT o smaku RAFAELLO z OREO

  • 1. Biszkopt: Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, następnie do ubitych białek stopniowo dodać cukier. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), potem żółtka dodać do białek. Następnie dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy do 30 minut w 190 stopniach C. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Krem; Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka z czekoladą nie może dotykać wrzątku).
    Kwaśną śmietanę ubić mikserem ze śnieżkami, dodać wiórki, mielone migdały oraz dodać ostudzoną czekoladę. Czekoladę dodajemy stopniowo by śmietana się nie zważyła. Następnie dodajemy nadzienie z ciasteczek Oreo (biszkopciki pozostawiamy na dekorację tortu). Wszystko razem zmiksować. Gotowy krem schładzamy w lodówce przez 20 minut.
  • 3. Tort: Biszkopt przekrawamy na 3 równe części, polewamy ponczem z rumu, herbaty i soku z cytryny następnie przekładamy kremem. Smarujemy także wierzch oraz boki tortu. Na wierzch tortu posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo (bez ich środka). Dekorujemy kupnymi bezami, ciastami oreo albo kupnymi cukierkami rafaello.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastooreotort rafaello

Komentarze

Podobne przepisy

Tort oreo

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Tort oreo

Tort oreo to tak naprawdę połączenie...

Tort Rafaello

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Tort Rafaello

Kolejny rok za nami! Kilka dni...

Tort z masą Oreo

Dodane przez: mariosylwia

Zwijany tort z masą Oreo

:-) Gorąco polecam (-:

CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ O SMAKU KRÓWKI

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ O SMAKU KRÓWKI

Jabłecznik na kruchym spodzie z...

Ciasto miętowe

Dodane przez: łyżeczka

Ciasto o smaku miętowym

Dla miłośników miętowego smaku.

Sernik o smaku bananowym na spodzie kakaowym z pianką i brzoskwiniami

Dodane przez: anamarisworld

Sernik o smaku bananowym z brzoskwiniami

Puszysty sernik, o smaku bananowym,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE