Tort motyl

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tydzień temu córka robiła urodziny dla kolegów i koleżanek i poprosila mnie o zrobienie tortu motyla. Pomysł był fajny, więc czemu nie. Skorzystałam z najprotszej metody czyli sernika na zimno.

  • Łatwy

Składniki:

  • - Biszkopt: 1 sztuka
    - galaretki zielone: 3 sztuki
    - wrzątek: 3 szklanki
    - waniliowe serki homogenizowane: 600 gramów
    - truskawki: 100 gramów
    - śmietana kremówka 30 - 36%: 250 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód tortownicy wylożyć biszkoptem, zapiąć obręcz.
    Przygotować masę: do duzej miski wlać wrzatek, dodac galeretki i wymieszać do rozpuszczenia sie. Odstawić w chlodne miejsce żeby ostygły. Do zimnego płynu galaretkowego dodać serki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Całość odstawić żeby troszkę stężała bo zbyt płynna mocno wsiąknie w biszkopt. Gdy masa lekko stężeje wylewamy ja na biszkopt i wstwiamy tortownice do lodówki min n 5 godz. Potem wyjmujemy, ostrożnie zdejmujemy obręcz, przekrawamy tort na pół, przekaldamy na patere odwracajac od siebie połówki żeby powstał motyl.

  • tort motyl 2. Śmietankę kremówke ubijamy na szytwno (można dodac fix) i dekorujemy skrzydła motyla szprycą cukreniczą. Na śmietanę wystarczy ułożyć owoce np truskawki, jako oczy dać czekoladowe drażetki a czułki zastąpiły 2 świeczki urodzinowe. Gotowe!
    Owoce można tez ułożyć bezpośrednio na biszkopcie i wtedy dopiero zalać masą galeretkową, będzie jeszcze ciekawiej i smaczniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować