300 g maku
270 g drobnego cukru
8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
aromat
łyżka oleju
krem
śmietanka 30-36% 300 ml
tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
pierniczki lub przyprawa korzenna
ugotowany budyń śmietankowy
kostka masła
cukier (do budyniu)
masa cukrowa plastyczna
pierniczki
dżem
poncz do nasączenia biszkoptu
Tort makowy świąteczny z kremem piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak wcześniej namoczyć i zmielić.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, potem resztę składników, prócz białek. Białka osobno ubić. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając ciasto od dołu.
Piec w tortownicy 23 cm, w 175 stopniach przez 45 min.
2.Na krem:
Rozpuścić czekoladę w śmietance, dodać pokruszonych pierniczków lub przyprawę. Schłodzić i ubić. Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimnego budyniu (ugotowanego z cukrem). Obie masy połączyć.
3.Dolną warstwę tortu posmarować dżemem, pozostałe kremem. Pozostawić trochę kremu na wierzch i boki. Oblać polewą czekoladową, niezbyt rzadką. Można też resztę kremu rozpuścić z tabliczką czekolady i zrobić ganache na wierzch i boki.
Każdy blat przed nałożeniem dżemu czy kremu, nasączyć ponczem.
Komentarze