Tort makowy świąteczny z kremem piernikowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ozdoba świąt

  • 3 godz.

Składniki:


  • Biszkopt makowy

    300 g maku
    270 g drobnego cukru
    8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki bułki tartej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat
    łyżka oleju

    krem

    śmietanka 30-36% 300 ml
    tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
    pierniczki lub przyprawa korzenna
    ugotowany budyń śmietankowy
    kostka masła
    cukier (do budyniu)

    masa cukrowa plastyczna
    pierniczki
    dżem
    poncz do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort makowy świąteczny z kremem piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak wcześniej namoczyć i zmielić.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, potem resztę składników, prócz białek. Białka osobno ubić. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając ciasto od dołu.

    Piec w tortownicy 23 cm, w 175 stopniach przez 45 min.
  • 2. Na krem:
    Rozpuścić czekoladę w śmietance, dodać pokruszonych pierniczków lub przyprawę. Schłodzić i ubić. Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimnego budyniu (ugotowanego z cukrem). Obie masy połączyć.
  • 3. Dolną warstwę tortu posmarować dżemem, pozostałe kremem. Pozostawić trochę kremu na wierzch i boki. Oblać polewą czekoladową, niezbyt rzadką. Można też resztę kremu rozpuścić z tabliczką czekolady i zrobić ganache na wierzch i boki.
    Każdy blat przed nałożeniem dżemu czy kremu, nasączyć ponczem.
  • 4. Udekorować masą cukrową i pierniczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować