Świąteczny tort piernikowo-makowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Trudno sobie wyobrazić świąteczne potrawy bez bakalii. Dodają one wyjątkowego smaku, nie tylko słodkim wypiekom, ale i daniom wytrawnym. Co więcej sprawiają, że posiłki zyskują na wartościach odżywczych oraz świetnie prezentują się na stołach. Marka KRESTO oferuje szeroki wybór produktów, dzięki którym Święta Bożego Narodzenia będą pyszne i aromatyczne. Wigilijny kompot z suszu, bigos, makowiec, pierniki, czy też keks to potrawy, w których nie może zabraknąć bakalii i suszonych owoców. Jest to szczególnie istotne zwłaszcza z uwagi na tradycję, która mówi, że spożywanie właśnie tych produktów ma przynieść nam dobrobyt oraz zdrowie na cały rok. Wybierając dodatki do potraw warto sięgać po produkty naturalne o najwyższej jakości, aby mieć pewność, że w pełni dostarczą nam wartości odżywczych oraz walorów smakowych. W ofercie marki KRESTO znajdziemy mnóstwo artykułów niezastąpionych w przygotowaniu gwiazdkowych przysmaków. Do wyboru mamy np. wiele gatunków orzechów m.in. włoskie, laskowe, ziemne nerkowce, migdały (w słupkach, blanszowane, w płatkach), a także wiórki kokosowe. Świąteczne dania warto wzbogacić także o słodki akcent. W tej roli idealnie sprawdzą się pyszne, suszone owoce marki KRESTO, jak choćby popularne rodzynki, morele, śliwka czy żurawina. Wszystkie propozycje od marki KRESTO dzięki szczelnym opakowaniom nie tracą swojej świeżości oraz zachowują na dłużej aromat.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt (okrągła foremka ok. 28 cm średnicy, ok. 20 porcji):
    • 6 jajek L (w temp. pokojowej)
    • 6 łyżek oleju Rapso
    • 150 g cukru drobnego do wypieków
    • 165 g mąki tortowej
    • 2 łyżki przyprawy do pierników
    • 3 łyżki gorzkiego kakao
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Krem makowy:
    • 1 litr śmietany 36%
    • 6 łyżek maku mielonego marki BackMit
    • 750 ml serka mascarpone (serek i śmietana przed ubiciem powinny 1 dobę przebywać
    w lodówce)
    • 2–3 łyżki cukru pudru
    • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

    Dodatki do tortu:
    • czekoladki kokosowe (według uznania)
    • ciemny winogrono (według uznania)
    • świeża żurawina (ok. 100 g)
    • 100 ml nalewki orzechowej lub pomarańczowej
    • 5 łyżek soku z cytryny
    • 6 łyżek masy plastycznej niebieskiej (opcjonalnie)
    • 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
    • ok. 200 ml przegotowanej, chłodnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Świąteczny tort piernikowo-makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przystępując do przygotowywania biszkoptu, oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misce miksera.
  • 2. Ubij białka na sztywno, dodaj sól.
  • 3. Dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas miksując (ok. 1 minuta na 1 łyżkę cukru).
  • 4. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas miksując. Miksując dodaj olej.
  • 5. Mąkę, kakao i proszek przesiej. Dodaj przyprawę do pierników, wymieszaj. Dodaj tę mieszankę do białek, wymieszaj delikatnie szpatułką.
  • 6. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Wyłóż ciasto. Piecz je w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka.
  • 7. Upieczony biszkopt ostudź na kratce.
  • 8. Przystępując do przygotowywania kremu makowego, serek i śmietanę umieść w misce miksera, dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i ubij na sztywno.
  • 9. Dodaj mak, wymieszaj.
  • 10. Biszkopt przekrój na 3–4 blaty.
  • 11. Pierwszy blat ułóż na paterze, nasącz wodą wymieszaną z alkoholem. Wyłóż porcję masy, wyrównaj. Tak samo postępuj z kolejnymi warstwami.
  • 12. Wysmaruj boki ciasta wymieszanym kremem z masą plastyczną (opcjonalnie).
  • 13. Winogrona oraz żurawinę otocz sokiem z cytryny, a następnie otocz owoce cukrem.
  • 14. Na wierzch ciasta wyłóż owoce oraz czekoladki. Ciasto schłódź przed podaniem. Smacznego!

Porady

Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

  1. Siła ukryta w naturze

Olej rzepakowy marki Rapso to produkt w 100% czysty i naturalny, szczególnie polecany do stosowania w nowoczesnej kuchni. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, majonezów, surówek i dipów, ale również przy smażeniu, pieczeniu, duszeniu i gotowaniu. Dodatkowo posiada w swoim składzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo. Uniwersalne zastosowanie i prozdrowotne właściwości sprawiają, że olej marki Rapso wybierają osoby, które pragną odżywiać się w sposób świadomy, zdrowy i naturalny.

  1. Mak każdemu w smak

Mak mielony marki BackMit za sprawą swoich właściwości - nie wymaga dodatkowego płukania, namaczania i wielokrotnego mielenia, przyspiesza przyrządzanie najpopularniejszych makowych specjałów, przez co stanowi niezastąpiony składnik tradycyjnej polskiej kuchni. Doskonały smak
i wysoka jakość to tylko niektóre z jego licznych walorów. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na fakt, że mak marki BackMit jest doskonale oczyszczonym w 100% naturalnym produktem, bogatym
w niezbędne dla zdrowia witaminy.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować