Tort czekoladowy z truskawkami z ozdobami z masy cukrowej
3 godz.
Składniki:
Biszkopt z 10 jaj :
jajka
mąka
cukier
ocet
olej
krem z bitej śmietany i budyniu z masłem:
śmietanka 30-36% 400 ml
2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
dwa ugotowane budynie śmietankowe
2 kostki masła
cukier
dżem
dekoracja :
masa cukrowa
truskawki
polewa czekoladowa
barwniki spożywcze
Tort dla babci czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt, wystudzić Przekroić na cztery części.
2.Rozpuścić czekoladę w śmietance. Schłodzić i ubić. Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimnego budyniu (ugotowanego z cukrem). Obie masy połączyć.
3.Dolną warstwę tortu posmarować dżemem, pozostałe kremem. Pozostawić trochę kremu na wierzch i boki. Oblać polewą czekoladową, niezbyt rzadką. Można też resztę kremu rozpuścić z tabliczką czekolady i zrobić ganache na wierzch i boki.
4.Schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu udekorować.
Porady
Jeśli krem się zważy, podgrzej go aż wszystkie składniki się połączą w gładką masę, przestudź lekko i ubij na nowo.
Komentarze