Tort makowy przełożony masą śmietankową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wyjątkowy, świąteczny makowy tort przełożony masą śmietankową z dobrze nasączonymi blatami. Piekę go co roku i zawsze znika w mgnieniu oka.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BLATY MAKOWE:
    300 g maku mielonego, najlepiej gotowego
    270 g drobnego cukru do wypieków
    8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki bułki tartej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki olejku migdałowego

    NASĄCZENIE:
    60 ml likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
    2 łyżki wody

    KREM ŚMIETANKOWY:

    500 g serka mascarpone, schłodzonego
    250 ml śmietany kremówki lub 36%, schłodzonej
    4 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki olejku śmietankowego

    DODATKOWO:
    200 g konfitury pomarańczowej lub morelowej

    TYNK DO TORTU NA BAZIE MLEKA W PROSZKU:
    100 ml. mleka 3,2%
    100 g. drobnego cukru
    400 g. miękkiego masła 82%
    180 g. mleka w proszku
    trochę białego barwnika/wybielacza do mas tłustych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort makowy przełożony masą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BLATY MAKOWE:
    Wszystkie składniki do przygotowania blatów muszą być w temperaturze pokojowej.
    Gotowy mielony mak zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Po wystudzeniu mak dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody np. na gazie lub lnianej ściereczce.
    Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony mak, kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.
    W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.
    Ciasto wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.
  • 2. KREM ŚMIETANKOWY:
    Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego partiami ubitą kremówkę, pastę waniliową i olejek śmietankowy, mieszając delikatnie szpatułką.
  • Tort makowy 3. WYKONANIE:
    Na paterze lub w rancie położyć pierwszy makowy blat. Nasączyć go 1/3 przygotowanej mieszanki z likierem lub sokiem. Posmarować warstwą konfitury pomarańczowej lub morelowej. Na konfiturę wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem makowym, który naponczować, posmarować konfiturą i przykryć kremem. Przykryć ostatnim blatem makowym, naponczować.
    Tort schować na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc do lodówki, żeby się ustabilizował. Po tym czasie można zacząć tynkowanie.
  • 4. TYNK:
    Mleko w proszku przesiewamy. W garnuszku umieszczamy płynne mleko z cukrem, podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru. Studzimy do temperatury pokojowej (nie może być też za ciepłe). W metalowej lub szklanej misce ucieramy miękkie masło (około 10-15min.) na najwyższych obrotach. Zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy mleko z cukrem łyżka po łyżce. Nadal miksując dodajemy mleko w proszku również łyżka po łyżce. Całość miksujemy na najwyższych obrotach jeszcze 5 minut. Dodajemy biały barwnik i miksujemy nadal na najwyższych obrotach około 1-2 minut. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i miksujemy tak jeszcze kilka minut żeby odpowietrzyć krem. Krem może wydawać się trochę rzadki dlatego można schować go na chwilkę do lodówki.
  • 5. Ustabilizowany i schłodzony tort wyjmujemy z lodówki i delikatnie z rantu. Nakładamy pierwszą cieńką warstwę tynku, żeby zamknąć okruszki, wstawiamy na chwilkę do lodówki. Wyjmujemy tort i obkładamy pozostałą masą. Tort dekorujemy wg. uznania.

Porady

U mnie tort otynkowany kremem maślanym ale jeśli ktoś nie czuję się na siłach by go zrobić można obłożyć kremem śmietankowym z przepisu. Wtedy trzeba zmienić proporcję: 600g mascarpone i 300 ml śmietanki. Część kremu zostawiamy po przełożeniu do otynkowania. Dekoracja to samodzielnie lepione figurki z masy cukrowej przeznaczonej do figurek. Jeśli ktoś ma ochotę można się pobawić filmiki instruktażowe YT. Miłej zabawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Mak Masa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.31 (13 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowy

4.31 (13 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowy

czarrna Na specjalne okazje i nie tylko, idealne połączenie smaków - mak i orzechy :) 3 godz.

To może cię zainteresować