Tort makowy z masą budyniową

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny tort makowy z puszystą masą budyniową i nutką smaku pomarańczy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    600 g suchego maku
    200 g orzechów włoskich
    200 g cukru
    4 jajka
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżka masła
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


    Składniki na masę:

    250 g miękkiego masła
    2 żółtka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    30 g likieru pomarańczowego
    120 g cukru pudru
    sok z połowy cytryny

    Poncz:

    20 g likieru pomarańczowego
    sok z połowy pomarańczy
    100 g przegotowanej letniej wody

    Dekoracja:

    wiórki kokosowe
    rodzynki
    kakao
    skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort makowy z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką, nie miksować.

    Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni na około 40 minut. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z formy i przekroić długim, ostrym nożem na 2 równe części.

    Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dodać przestudzony, budyń ugotowany według ulotki na opakowaniu.

    Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą.. Tak postępować z kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi białymi, oraz tymi połączonymi z kakao. Obsypać brzegi rodzynkami,udekorować skórka pomarańczową. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć z formy i podawać...Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mak Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować