Tort łabędzi puch z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę i ustawiając mikser na najwyższych obrotach zacząć dodawać cukier partiami. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki i wmieszać w masę na najniższych obrotach lub szpatułką. Wlać biszkopt do formy 18cm i piec w temperaturze 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i w formie upuścić na podłogę z wysokości ok 50cm. Wystudzić w formie i przekroić na 3 krążki. Każdy delikatnie polać ponczem.
2.Bułeczki namoczyć w 1 szklance mleka. Kiedy zmiękną zmiksować blenderem na papkę. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukry, wiórka kokosowe i zmiksowane bułeczki. Gotować do uzyskania gęstej masy- ok 5min od zagotowania. Odstawić do wystudzenia.
3.Miękkie masło utrzeć do puszystości i dodawać po łyżce wystudzoną masę kokosową. Podzielić na 3 równe części. Na biszkopcie cienko rozsmarować trochę masy, wyłożyć połówki truskawek i nałożyć masę, wykorzystując 1/3 całości. Chodzi o to, aby truskawki były w środku masy kokosowej i nie dotykały biszkoptu. Przykryć biszkoptem i powtórzyć czynność. Na wierzchu ostatni krążek. Rozsmarować resztę masy na wierzchu i po bokach.
4.Zmierzyć linijką wysokość tortu i obliczyć obwód ( O=2*3,1415*r) dodając do obwodu dodatkowo 3-4cm. Narysować na papierze do pieczenia pasek o szerokości i długości odpowiadającej rozmiarom tortu. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Zrobić z papieru do pieczenia rożek i napełnić czekoladą. Odciąć koniec i rysować wzorek na przygotowanym papierze. Wzór dowolny :) Odłożyć do stężenia w temperaturze pokojowej. Ostrożnie przenieść pasek, przyklejając go wokoło tortu. Lekko dociskając i wygładzając. Wstawić tort do lodówki na ok 1godz. Truskawki przekroić na połówki i ułożyć na wierzchu. Na samym końcu powoli oderwać papier. Nadmiar wzoru ostrożnie odłamać. Smacznego!
Porady
Dekoracja z czekolady lepiej będzie się kroiła jeśli tort chwilę postoi w temperaturze pokojowej.
Komentarze