Tort łabędzi puch z truskawkami

  • wyświetlono: 1517 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Tort przełożony masą kokosową z...kajzerkami. Typowy smak bułeczek nie jest wyczuwalny, a truskawki przełamują słodycz tortu.

Mniam1

Składniki

BISZKOPT:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
MASA:
2 bułki kajzerki
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
100g wiórek kokosowych
200g masła
PONCZ:
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
500g truskawek
50g czekolady gorzkiej
10g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania przepisu:

Tort łabędzi puch z truskawkami

  • Biszkopt1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę i ustawiając mikser na najwyższych obrotach zacząć dodawać cukier partiami. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki i wmieszać w masę na najniższych obrotach lub szpatułką. Wlać biszkopt do formy 18cm i piec w temperaturze 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i w formie upuścić na podłogę z wysokości ok 50cm. Wystudzić w formie i przekroić na 3 krążki. Każdy delikatnie polać ponczem.
  • Masa kokosowa z bułeczkami2. Bułeczki namoczyć w 1 szklance mleka. Kiedy zmiękną zmiksować blenderem na papkę. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukry, wiórka kokosowe i zmiksowane bułeczki. Gotować do uzyskania gęstej masy- ok 5min od zagotowania. Odstawić do wystudzenia.
  • Połówki truskawek w masie kokosowej.3. Miękkie masło utrzeć do puszystości i dodawać po łyżce wystudzoną masę kokosową. Podzielić na 3 równe części. Na biszkopcie cienko rozsmarować trochę masy, wyłożyć połówki truskawek i nałożyć masę, wykorzystując 1/3 całości. Chodzi o to, aby truskawki były w środku masy kokosowej i nie dotykały biszkoptu. Przykryć biszkoptem i powtórzyć czynność. Na wierzchu ostatni krążek. Rozsmarować resztę masy na wierzchu i po bokach.
  • Czekoladowy wzór przykleić dokładnie do boku tortu.4. Zmierzyć linijką wysokość tortu i obliczyć obwód ( O=2*3,1415*r) dodając do obwodu dodatkowo 3-4cm. Narysować na papierze do pieczenia pasek o szerokości i długości odpowiadającej rozmiarom tortu. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Zrobić z papieru do pieczenia rożek i napełnić czekoladą. Odciąć koniec i rysować wzorek na przygotowanym papierze. Wzór dowolny :) Odłożyć do stężenia w temperaturze pokojowej. Ostrożnie przenieść pasek, przyklejając go wokoło tortu. Lekko dociskając i wygładzając. Wstawić tort do lodówki na ok 1godz. Truskawki przekroić na połówki i ułożyć na wierzchu. Na samym końcu powoli oderwać papier. Nadmiar wzoru ostrożnie odłamać. Smacznego!

Porady

Dekoracja z czekolady lepiej będzie się kroiła jeśli tort chwilę postoi w temperaturze pokojowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitruskawki_przepis

Komentarze

Podobne przepisy

tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: mariosylwia

Tort bezowy z truskawkami

:-) Gorąco polecam ten tort bezowy...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT PROSTOKĄTNY Z TRUSKAWKAMI

Tort z kremem truskawkowym, śmietankowym...

Tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: Goszka

Tort bezowy z truskawkami

Idealna beza,t kr ucha i chrupiąca...

Tort Nesquik z truskawkami

Dodane przez: Mniam1

Tort Nesquik z truskawkami

Tort robiłam na czwarte urodziny...

Tort Mascarpone z truskawkami

Dodane przez: Goszka

Tort Mascarpone z truskawkami

Trochę lata podczas zimy czyli...

Tort czekoladowy z truskawkami

Dodane przez: alaaa

Tort czekoladowy z truskawkami

Z racji tego, że sezon truskawkowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE