Tort łabędzi puch z truskawkami

4.5 (162 ocen)

Tort przełożony masą kokosową z...kajzerkami. Typowy smak bułeczek nie jest wyczuwalny, a truskawki przełamują słodycz tortu.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    MASA:
    2 bułki kajzerki
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    100g wiórek kokosowych
    200g masła
    PONCZ:
    2 łyżki soku z cytryny
    1/4 szklanki wody
    DODATKOWO:
    500g truskawek
    50g czekolady gorzkiej
    10g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort łabędzi puch z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę i ustawiając mikser na najwyższych obrotach zacząć dodawać cukier partiami. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki i wmieszać w masę na najniższych obrotach lub szpatułką. Wlać biszkopt do formy 18cm i piec w temperaturze 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i w formie upuścić na podłogę z wysokości ok 50cm. Wystudzić w formie i przekroić na 3 krążki. Każdy delikatnie polać ponczem.
  • Masa kokosowa z bułeczkami 2. Bułeczki namoczyć w 1 szklance mleka. Kiedy zmiękną zmiksować blenderem na papkę. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukry, wiórka kokosowe i zmiksowane bułeczki. Gotować do uzyskania gęstej masy- ok 5min od zagotowania. Odstawić do wystudzenia.
  • Połówki truskawek w masie kokosowej. 3. Miękkie masło utrzeć do puszystości i dodawać po łyżce wystudzoną masę kokosową. Podzielić na 3 równe części. Na biszkopcie cienko rozsmarować trochę masy, wyłożyć połówki truskawek i nałożyć masę, wykorzystując 1/3 całości. Chodzi o to, aby truskawki były w środku masy kokosowej i nie dotykały biszkoptu. Przykryć biszkoptem i powtórzyć czynność. Na wierzchu ostatni krążek. Rozsmarować resztę masy na wierzchu i po bokach.
  • Czekoladowy wzór przykleić dokładnie do boku tortu. 4. Zmierzyć linijką wysokość tortu i obliczyć obwód ( O=2*3,1415*r) dodając do obwodu dodatkowo 3-4cm. Narysować na papierze do pieczenia pasek o szerokości i długości odpowiadającej rozmiarom tortu. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Zrobić z papieru do pieczenia rożek i napełnić czekoladą. Odciąć koniec i rysować wzorek na przygotowanym papierze. Wzór dowolny :) Odłożyć do stężenia w temperaturze pokojowej. Ostrożnie przenieść pasek, przyklejając go wokoło tortu. Lekko dociskając i wygładzając. Wstawić tort do lodówki na ok 1godz. Truskawki przekroić na połówki i ułożyć na wierzchu. Na samym końcu powoli oderwać papier. Nadmiar wzoru ostrożnie odłamać. Smacznego!

Porady

Dekoracja z czekolady lepiej będzie się kroiła jeśli tort chwilę postoi w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować