1.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec 180 stopni ok. 30 minut. (blaszka 23 x 33)
2.Bułki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem lub blenderem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Ostawić masę do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Masło utrzeć na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
3.Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu.
4.Przygotować posypkę. Masło roztopić na patelni na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze