Łabędzi puch

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto z zaskakującego składnika - czerstwej bułki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. cukru pudru
    1 szkl. mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    2 małe czerstwe bułki
    3 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    10 dag wiórków kokosowych
    1 kostka masła
    dżem z czarnej porzeczki
    Posypka:
    1 łyżka masła
    10 dag wiórków kokosowych
    1/2 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec 180 stopni ok. 30 minut. (blaszka 23 x 33)
  • 2. Bułki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem lub blenderem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Ostawić masę do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Masło utrzeć na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
  • 3. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu.
  • 4. Przygotować posypkę. Masło roztopić na patelni na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować