owoce do przełożenia (gruszka w syropie i brzoskwinia)
masa cukrowa 1200 gram
Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
800 g cukru pudru,
100 g glukozy,
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody oraz sitko.
kilka kropel olejku migdałowego
barwniki spożywcze
Tort kucyki pony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35-40minut. w taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa. Wystudź.
2.Na biszkopty nakładamy krem i owoce.
3.Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać biszkoptu i owoców. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby się ściągnął krem.
4.Zabarwiona masę cukrową rozwałkuj podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła.
Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort.
Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.
5.Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami.
Można użyć do zrobienia trawki praski do czosnku.
6.Po położeniu masy cukrowej na torcie ozdabiamy go dookoła według uznania.
7.Dekoracje.
8.Ja używam tutaj dziecięcych foremek z zestawu modeliny.
9.Elementy Kucyka
10.Gotowe.
11.Odlej 1 szklankę zimnego mleka ,a resztę zagotuj z cukrami. Wlej tą jedną szklankę mleka do miseczki i wymieszaj żółtka, mąki oraz budynie. Gdy mleko się zagotuje wlej mieszankę budyniową i mieszaj ,aby budyń się nie przypalił. Gotowy budyń przełóż do miski i przykryj woreczkiem foliowym tak aby dotykał budyń. W taki sposób unikniesz zbędnego kożucha. Studzimy.
Masło lub margarynę zmiksuj i stopniowo dodaj ostudzony budyń.
12.Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj
13.Element żółtego kucyka
Porady
Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.
Komentarze