Kucykowa Dolinka, czyli tort my little pony

4.5 (162 ocen)

  • 4 godz.

Tort przygotowałam na 7 urodziny siostrzenicy z racji tego że jest wielką fanką kucyków wymyśliłam bajkowy tort.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    12 jaj
    2 szkl cukru
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    2 szkl mąki tortowej
    2/3 szkl kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto do formy w kształcie zamku :
    2 szkl mąki
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/3 szkl oleju
    2 jajka
    1 szkl mleka
    Masa czekoladowa :
    2 i 1/2 kostki margaryny
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    1 op Nutelli
    4 łyżki kakao
    Dodatkowo:
    2 galaretki zielone
    1 galaretka niebieska
    lukier w tubce biały i czerwony
    2 figurki koników my little pony
    kolorowe czekoladowe cukierki
    serduszka i kwiatki z masy cukrowej
    wafelek

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Kucykowa dolinka, czyli tort my little pony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywna pianę. Nadal ubijając dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy. gdy białka będą błyszczące dodajemy po 1 żółtku nie przestając ubijać. Po wrzuceniu wszystkich 12 żółtek przesiewamy mąkę kakao i proszek do pieczenia do ubitych jajek i mieszamy delikatnie szpatułką. Na blachę o wymiarach: 42cm x 38cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180*C przez ok 35 min. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przecinamy na pół.
  • 2. Ciasto do formy w kształcie zamku:
    Do miski wkładamy składniki sypkie potem dokładamy resztę składników i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy przez 40 min w temperaturze 170*C.
  • 3. Masa czekoladowa:
    Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy cukier, gdy białka będą błyszczące dodajemy żółtka. Ucieramy margarynę na gładką masę. Dodajemy po łyżce ubitych jajek nadaj ucierając. Po dodaniu ubitych jajek dodajemy na przemian po łyżce kremu i kakao.
  • 4. Galaretki:
    Galaretki zielone rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Galaretkę niebieską w 1 szklance wody. Wstawiamy do lodówki aby stężały. Po stężeniu tniemy w kostkę obie galaretki.
  • 5. Złożenie:
    Na jedną połowę biszkoptu wykładamy 3/4 kremu przykrywamy drugą częścią lekko dociskając. Resztą kremu pokrywamy boki i wierzch tortu.Wkładamy do lodówki na 30 min. W tym czasie dekorujemy zamek lukrowymi pisakami. Po upływie 30 min wyciągamy tort z lodówki kładziemy na niego ozdobiony zamek. W koło zamku wykładamy niebieską galaretkę imitującą wodę. Na resztę wolnego miejsca wykładamy zieloną galaretkę imitującą trawę zostawiając 2 wolne miejsca na koniki. " Wodę" od "trawy" oddzielamy kolorowymi czekoladowymi cukierkami. Na "trawę" krótko przed podaniem wykładamy kwiatki. Po bokach tortu przyklejamy serduszka. Przed wejściem do zamku kładziemy wafelek jako most.

Porady

Można zrobić 2 biszkopty z 6 jajek. Figurki, kwiatki i serduszka robiłam sama za pomocą masy cukrowej. Do ciasta w formie zamku możemy dodać barwniki spożywcze przez co zamek będzie po przekrojeniu kolorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować