Tort Kucyk Pony

4.5 (159 ocen)

Torty w stylu angielskim to moja pasja :) Przynajmniej jestem na bieżąco z wszystkimi bajkami dla dzieci :)

Składniki:

  • Biszkopt z 4-5 jaj
    cukier około 0,5 szklanki
    2 duże łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    szczypta soli

    Mała tortownica 24cm

    3 śnieżki + mleko (jeśli chcemy zrobić większy tort użyj więcej galaretek i śnieżki)
    3 dowolne galaretki

    woda smakowa do skrapiania biszkoptów

    Krem do posmarowania wierzchu tortu i boków pod masę cukrową.
    1 budyń waniliowy
    około 0,5 l mleka
    3 łyżki cukru
    1 kostka margaryny

    masa cukrowa około 1,2 kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę, którą kiedyś
    sama robiłam :
    skłądniki musisz podwoić.
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    kilka kropli aromatu migdałowego
    70 ml wody oraz sitko.
    kilka kropel olejku migdałowego
    3barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort kucyk pony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35-40minut. Po wystudzeniu przetnij go wpół.
  • Galaretki 2. Trzy dowolne galaretki zalej 3/4 szklanki gorącej wody, każdą osobno. Pozostaw do wystudzenia,ale nie do stężenia.
  • śnieżka 3. śnieżki ubij osobno w takiej ilości mleka jaka jest podana na opakowaniu śnieżki w proszku.
  • Pianka 4. Następnie dodaj 1 ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj.
  • masa piankowa 5. Delikatnie wylej piankę galaretkowa na 1 biszkopt, który zostawiamy w formie. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki. Bardzo szybko się ściąga. Następnie dodaj kolejną ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj. Delikatnie wylej piankę galaretkowa na poprzednią schłodzoną piankę. Wstaw na 10 minut do lodówki do stężenia. i tak postępujemy również z 3 galaretką i śnieżką.
  • Tort 6. Przykryj drugim biszkoptem i pozostaw w lodówce na 2-3 godziny.
  • Krem 7. Krem: Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
  • Tort 8. Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać masy piankowej. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby się ściągnął krem.
  • Masa cukrowa 9. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
  • ozdobny wzorek 10. Zabarwiona masę cukrową rozwałkuj podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła. Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort. Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy. Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami. Do zrobienia ozdobnego wałeczka potrzebujemy 2 kolorów masy z których robimy długie wałeczki. sklejamy je razem i zwijamy.
  • Dekoracja na tort 11. Obłóż dół i górę tortu ozdobnymi wałeczkami aby ukryć niedoskonałości po odcięciu na dole masy cukrowej.
  • Dekoracja 12. Wydrukuj z internetu dowolny wzór kucyka lub narysuj na kartce.
  • Dekoracja 13. Następnie wytnij obrazek na kilka elementów i połóż na rozwałkowaną kolorową masę cukrową, aby wyciąć delikatnie nożykiem dekorację na tort. Elementy pozostaw na 10 minut aby lekko stwardniały i przełóż na tort.
  • Dekoracja na tort 14. Po położeniu dekoracji kucyka ozdabiamy go lekko czarną masą cukrową aby nadać mu obrys. Następnie z np. fioletowej masy cukrowej robimy ruloniki i nakładamy na grzywę i ogon. Robimy pozostałe elementy.

Porady

Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować