Tort Kreolka

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Biszkopt mocno czekoladowy, krem lekki, śmietankowo - serowy, w trzech smakach. Tort szykowny, kolorowy i co najważniejsze - łatwy do upieczenia. Doskonała propozycja dla wielbicieli słodkości i ozdoba każdej uroczystości.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto.
    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
    220 g mąki tortowej
    40 g kakao
    8 g proszku do pieczenia
    4 jajka rozmiar M
    szczypta soli
    16 g cukru waniliowego
    160 g cukru
    160 ml mleka
    40 g oleju
    100 ml mleka do nasączania blatu
    Krem.
    330 ml kremówki
    750 g mascarpone
    70 g cukru pudru
    8 g cukru waniliowego
    Dodatki do kremu.
    pokruszona góra biszkoptu
    50 g wiórków kokosowych
    łyżka kakao
    kilka borówek lub innych owoców do przyozdobienia góry tortu
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Tort z kremem

Tort kreolka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Pieczemy ciasto.

    Suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia wsypujemy do miski i łączymy dokładnie rózgą. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, łączymy z masą. Przesiewamy do masy suche składniki, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
  • o 2. Przelewamy ciasto do tortownicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu)-do suchego patyczka. Ciasto wkładamy zawsze do nagrzanego piekarnika.
  • o 3. Upieczony biszkopt studzimy, przecinamy na 3 cienkie blaty. Górę wypukłą kruszymy na piasek, odstawiamy na bok, wykorzystamy ją do ozdobienia boków tortu. Blaty odkładamy zawinięte w folię do lodówki.
  • o 4. Ubijamy krem.

    Kremówkę, ser, cukry wrzucamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Uważamy, aby nie przebić masy na masło. Zwykłym mikserem ubijamy krem ok. 5 minut, planetarnym 3-4 minuty.

    Gotowy krem dzielimy na trzy równe części. Pierwszą łączymy z 1/3 pokruszonego biszkoptu i wykładamy na nasączony mlekiem spód, ułożony w zapiętej formie.

    Drugą część kremu łączymy, za pomocą miksera z łyżką kakao. Nakładamy na drugi biszkopt, również nasączony. Wierzch wyrównujemy.

    Trzecią część kremu mieszamy z wiórkami kokosowymi, nakładamy na trzeci blat, również nasączony mlekiem. Trochę kremu zostawiamy do przyozdobienia góry tortu.
  • o 5. Wyrównujemy ciasto, zapinamy w obręcz i odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby tort się ustabilizował.
  • o 6. Ostatnim etapem w pieczeniu tortu będzie przyozdobienie go. Tutaj możemy działać według własnego uznania. Nasza propozycja jest widoczna na zdjęciu!
    Wspaniały tort Kreolka gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować