Ciasto czekoladowe z kremem w trzech smakach. Doskonale słodkie i wyborne, a nie jest skomplikowane. Jeśli chcemy zaimponować gościom to właśnie kreolką nam się uda tego dokonać!
60 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
220 g mąki tortowej
40 g kakao
8 g proszku do pieczenia
4 jajka rozmiar M
szczypta soli
16 g cukru waniliowego
160 g cukru
160 ml mleka
40 g oleju
150 ml mleka lub wody do nasączania blatu
40 g oleju
Krem.
Śmietanka i ser mocno schłodzone.
330 ml kremówki
750 g mascarpone
70 g cukru pudru
8 g cukru waniliowego
Dodatki do kremu.
pokruszona góra biszkoptu
50 g wiórków kokosowych
1 czubata łyżka kakao
Kreolka ciasto jak ambrozja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy ciasto.
Suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia wsypujemy do miski i łączymy dokładnie rózgą. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, łączymy z masą. Przesiewamy do masy suche składniki, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
2.Przelewamy ciasto do kwadratowej formy o boku 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Upieczone ciasto studzimy, przecinamy na 3 cienkie blaty blaty. Górę, wypukłą kruszymy na piasek.
3.Ubijamy krem.
Kremówkę, ser, cukry wrzucamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Uważamy, aby nie przebić masy na masło. Zwykłym mikserem ubijamy krem ok. 5 minut, planetarnym 3-4 minuty.
Gotowy krem dzielimy na trzy równe części. Pierwszą łączymy z 2/3 pokruszonego biszkoptu i wykładamy na nasączony mlekiem spód, ułożony w zapiętej formie.
4.Drugą część kremu łączymy, za pomocą miksera, z kakao. Nakładamy na drugi blat, nasączony uprzednio mlekiem. Wierzch wyrównujemy. Nakładamy trzeci blat i nasączamy go.
Trzecią część kremu mieszamy z wiórkami kokosowymi, nakładamy na biszkopt za pomocą worka cukierniczego i ozdobnej końcówki.
5.Górę ciasta ozdabiamy owocami granatu ( możemy pominąć ten etap) i boki posypujemy pokruszonymi resztkami ciasta.
Pyszne ciasto Kreolka gotowe!
6.Warstwy kremu najlepiej nakładać na siebie za pomocą worka cukierniczego, będą równo rozłożone. Ciasto warto przekrawać struną do ciast, blaty wyjdą równe i cienkie,
Komentarze