Kreolka ciasto jak ambrozja

5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Ciasto czekoladowe z kremem w trzech smakach. Doskonale słodkie i wyborne, a nie jest skomplikowane. Jeśli chcemy zaimponować gościom to właśnie kreolką nam się uda tego dokonać!

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto.
    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
    220 g mąki tortowej
    40 g kakao
    8 g proszku do pieczenia
    4 jajka rozmiar M
    szczypta soli
    16 g cukru waniliowego
    160 g cukru
    160 ml mleka
    40 g oleju
    150 ml mleka lub wody do nasączania blatu
    40 g oleju
    Krem.
    Śmietanka i ser mocno schłodzone.
    330 ml kremówki
    750 g mascarpone
    70 g cukru pudru
    8 g cukru waniliowego
    Dodatki do kremu.
    pokruszona góra biszkoptu
    50 g wiórków kokosowych
    1 czubata łyżka kakao
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt kakaowy

Kreolka ciasto jak ambrozja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Pieczemy ciasto.

    Suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia wsypujemy do miski i łączymy dokładnie rózgą. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, łączymy z masą. Przesiewamy do masy suche składniki, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
  • o 2. Przelewamy ciasto do kwadratowej formy o boku 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.

    Upieczone ciasto studzimy, przecinamy na 3 cienkie blaty blaty. Górę, wypukłą kruszymy na piasek.
  • o 3. Ubijamy krem.

    Kremówkę, ser, cukry wrzucamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Uważamy, aby nie przebić masy na masło. Zwykłym mikserem ubijamy krem ok. 5 minut, planetarnym 3-4 minuty.

    Gotowy krem dzielimy na trzy równe części. Pierwszą łączymy z 2/3 pokruszonego biszkoptu i wykładamy na nasączony mlekiem spód, ułożony w zapiętej formie.
  • o 4. Drugą część kremu łączymy, za pomocą miksera, z kakao. Nakładamy na drugi blat, nasączony uprzednio mlekiem. Wierzch wyrównujemy. Nakładamy trzeci blat i nasączamy go.
    Trzecią część kremu mieszamy z wiórkami kokosowymi, nakładamy na biszkopt za pomocą worka cukierniczego i ozdobnej końcówki.
  • o 5. Górę ciasta ozdabiamy owocami granatu ( możemy pominąć ten etap) i boki posypujemy pokruszonymi resztkami ciasta.
    Pyszne ciasto Kreolka gotowe!
  • o 6. Warstwy kremu najlepiej nakładać na siebie za pomocą worka cukierniczego, będą równo rozłożone. Ciasto warto przekrawać struną do ciast, blaty wyjdą równe i cienkie,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować