Tort "Kitchen Aid"

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Goście się zdziwili, że przed imprezą nie zdążyłam upiec nawet ciasta no i oczywiście posprzątać :)

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • ZIELONE CIASTO:

    40 dag mrożonego szpinaku
    4 jaja
    2 szkl. mąki
    1i 1/3 szl oleju Wielkopolskiego
    1 szkl. cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM I:

    25 dag mascarpone
    200 ml śmietanki 30%
    1/3 szkl.cukru pudru


    KREM II :
    400 ml śmietanki 30%
    1 galaretka truskawkowa


    PONADTO:
    2 galaretki truskawkowe
    biszkopty okrągłe
    1 kostka masła
    ¾ szkl.cukru pudru
    250 g pianek marshmallow
    4 woreczki ryżu preparowanego

    masa cukrowa: bordowa, szara, czarna, żółta, biała
    100 ml śmietanki 30%
    utrwalacz do śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort "kitchen aid" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożony szpinak mocno odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z połową oleju i zmiksować.
  • 2. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, ubić na puszystą masę.
    Dodać masę szpinakową oraz pozostały olej. Wymieszać.
    Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40 - 50 min, do suchego patyczka. Wystudzić.
  • 3. Średniej wielkości miskę wyłożyć folią spożywczą.
    Z ciasta szpinakowego wyciąć okrąg o średnicy większej niż miska, przeciąć na dwa cieńsze krążki. Jednym wyłożyć dno i boki miski.
  • 4. Wcześniej przygotować sobie podkład na górną część robota kuchennego. Na kształt podkładu wyciąć kawałek ciasta, przekroić na 2 blaty.
  • 5. Rozpuścić 2 galaretki truskawkowe, każdą w osobnej miseczce/ po 1 szkl. wrzątku/. Zostawić do stężenia.
  • 6. Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem na puszystą masę. Do masy dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Dokładnie wymieszać.
  • 7. Część masy wyłożyć na górną część tortu, część na warstwę ciasta w misce. Dokładnie rozprowadzić. Do miski na masę włożyć stężałą galaretkę/ w całości wyjętą z miseczki/, przykryć pozostałą masą.
  • 8. W obu częściach tortu ułożyć okrągłe biszkopty.
  • 9. 400 ml śmietany ubić na sztywno, do ubitej, dodać galaretkę rozpuszczona w ¾ szkl. wrzątku /lekko podstudzić/. Masę wyłożyć na warstwę biszkoptów.
  • 10. Przykryć odłożonym zielonym ciastem. Schłodzić, najlepiej całą noc.
  • 11. Duży prostokątny podkład namoczyć wodą, wyłożyć krateczką biało – czarną, przygotowaną z masy cukrowej.
  • 12. Pianki marshmallows roztopić w mikrofalówce, wymieszać z ryżem preparowanym. Z powstałej masy uformować podstawę, nogę oraz resztę niezbędnych części robota.
  • 13. Schłodzony tort wyciągnąć z miski.
  • 14. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Powstałą masą dokładnie obsmarować wszystkie elementy tortu. Dokładnie schłodzić.
  • 15. Schłodzone elementy obłożyć rozwałkowaną masą. Poskładać wszystkie elementy, jako wsporników - dla wzmocnienia użyć długich wykałaczek. Z pozostałości masy zrobić potrzebne gadżety/ jajko, nóż itp./
  • 16. 100 ml śmietanki ubić z usztywniaczem, rozsmarować po wierzchu misy robota.

Porady

Nigdy nie pokazywałam tu swoich tortów, ale ten, że związany z bardzo pomocnym narzędziem do sporządzania ciast , ciasteczek i nie tylko postanowiłam Wam pokazać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować