tort kawowo-kokosowy

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ten torcik upiekłam z okazji Dnia Matki. Zawsze wolę upiec choćby coś małego zamiast kupić bombonierkę, żeby było od serca. Torcik choć wygląda niepozornie był bardzo pyszny. Jego bazą nie był zwykły biszkopt ale wilgotne ciasto kawowe przełożone lekką jak puch masą kokosową z mascarpone.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • tortownica 18 cm lub trochę większa
    Składniki:
    na ciasto:


    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    50 g kakao
    1 jajko
    1/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki maślanki
    1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej
    na krem:
    200 ml śmietanki kremówki
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    50 g drobnego kokosu
    150 ml mleka
    2 łyżeczki żelatyny
    dekoracja:

    koronka z czekolady
    perełki i serduszko z czekolady z napisem
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Tort kawowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort krok 1 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać maślankę, olej i jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • tort krok 2 2. Przelać ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C. Piec około 60-70 minut, do suchego patyczka (ciasto trochę popęka i urośnie nierówno). Całkowicie wystudzić. Z ciasta ściąć "górkę" a resztę przekroić na trzy blaty.
  • tort 3. Mleko z kokosem i łyżką cukru pudru zagotować, zdjąć z ognia kiedy kokos całkowicie wciągnie mleko, wystudzić
  • tort 4. Kremówkę ubić z pozostałym cukrem pudrem. Wymieszać z mascarpone. Odłożyć cztery łyżki masy do dekoracji a do reszty dodać kokos i na końcu żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody
  • tort krok 5. Na paterze umieścić dolny blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy. Krem podzielić na trzy części i przełożyć ciasto.
    Kiedy całość zastygnie, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować wierzch i boki tortu.

Porady

tort można dowolnie udekorować

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kokos Masa kokosowa Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować