tort kawowo-kokosowy

  • wyświetlono: 1712 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ten torcik upiekłam z okazji Dnia Matki. Zawsze wolę upiec choćby coś małego zamiast kupić bombonierkę, żeby było od serca. Torcik choć wygląda niepozornie był bardzo pyszny. Jego bazą nie był zwykły biszkopt ale wilgotne ciasto kawowe przełożone lekką jak puch masą kokosową z mascarpone.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 120min

Składniki

tortownica 18 cm lub trochę większa
Składniki:
na ciasto:


1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50 g kakao
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej
na krem:
200 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
50 g drobnego kokosu
150 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
dekoracja:

koronka z czekolady
perełki i serduszko z czekolady z napisem

Sposób przygotowania przepisu:

tort kawowo-kokosowy

  • tort krok 1 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać maślankę, olej i jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • tort krok 2 2. Przelać ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C. Piec około 60-70 minut, do suchego patyczka (ciasto trochę popęka i urośnie nierówno). Całkowicie wystudzić. Z ciasta ściąć "górkę" a resztę przekroić na trzy blaty.
  • tort3. Mleko z kokosem i łyżką cukru pudru zagotować, zdjąć z ognia kiedy kokos całkowicie wciągnie mleko, wystudzić
  • tort4. Kremówkę ubić z pozostałym cukrem pudrem. Wymieszać z mascarpone. Odłożyć cztery łyżki masy do dekoracji a do reszty dodać kokos i na końcu żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody
  • tort krok5. Na paterze umieścić dolny blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy. Krem podzielić na trzy części i przełożyć ciasto.
    Kiedy całość zastygnie, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować wierzch i boki tortu.

Porady

tort można dowolnie udekorować

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietorturodzinymasa kokosowakokoskawaciasto kawoweDzień Matkiimieninytort kawowymasa mascarponetort kokosowytort z mascarponeprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: izaa_a

tort bezowo-kawowy....

Tort jest przepyszny!!!!

Tort Kawowy

Dodane przez: Edith15

Tort Kawowy

Wyśmienity Tort na Jubileuszowe...

Tort kawowy

Dodane przez: Młoda mama

Tort kawowy

Tort naprawdę pyszny dla lubiących...

tort

Dodane przez: bieniaszka

Kruchy tort orzechowo - kawowy

Tort wykonałam na swoje imieniny...

Tort makowy z masą kawową

Dodane przez: AnetaJ

Tort makowy z masą kawową

700 Pyszny tort na bazie ciasta...

tort

Dodane przez: koalka

Tort orzechowo - kawowy

Tort który łączy dwa smaki, wyczuwalne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE