Tort orkiszowy kawowo-kokosowy

0 (0 ocen)

Pyszny.

Składniki:

  • jajka, 5 sztuk
    cukier, pół szklanki
    olej rzepakowy, 1/3 szklanki
    woda, pół szklanki
    mąka orkiszowa, 2 szklanki
    proszek do pieczenia (bez pszenicy), 2 łyżeczki
    kawa rozpuszczalna rozrobiona we wrzątku - mocna, pół szklanki
    śmietana kremówka 36%, 500 ml
    Mascarpone, 250g
    cukier puder, 3 łyżki
    wiórki kokosowe, 10 łyżek
    świeży ananas pokrojony w kostki, 2 plastry
    starta gorzka czekolada, 3 kostki
    skórka z cytryny, do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort orkiszowy kawowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić. Dodać cukier, dalej ubijać pomału dodając żółtka. Dodać wodę i olej - miksować. Następnie suche składniki: mąka i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st.C ok. 30-40 minut. Ostudzić. Przeciąć na 3 blaty, każdy nasączyć kawą.
  • 2. Masa: śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, dalej chwilkę ubijać. Dodać mascarpone i wiórki. Delikatnie wymieszać.
  • 3. Złożenie tortu: Najpierw pierwszy blat. Połowa przyszykowanego ananasa. 1/3 porcji masy. Drugi blat. Lekko docisnąć. Reszta ananasa. 1/3 masy. Trzeci blat. Lekko docisnąć. Resztę masy rozsmarować na wierzchu oraz na bokach. Udekorować startą czekoladą i skórką cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.92 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort kawowo-kokosowy

To może cię zainteresować