Tort kokosowy "Princessa"

4.48 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort, który spodoba się nie tylko małej księżniczce :) Przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi kokosu i kokosowych wafelków o tej samej nazwie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Forma 20 cm:
    Biszkopt:
    4 duże jajka lub 5 małych
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    Krem kokosowy "Princessa":
    2 wafelki kokosowe "Princessa" (małe po 33 g)
    50 g czekolady białej
    250 ml śmietanki kremówki + 5 łyżek
    250 g mascarpone
    5 łyżek wiórków kokosowych
    Wykończenie:
    250 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    80 g wiórków kokosowych


Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort kokosowy

Tort kokosowy "princessa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
    Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
    Blaty nasączamy gorącą herbatą z cytryną (sok wyciśnięty z 1 plasterka).
  • 2. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do śmietany. Dodajemy pokruszone wafelki i całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada i czekoladowa część wafelków się rozpuści - nie gotujemy! Studzimy mieszankę w chłodnym miejscu, następnie wkładamy na całą noc do lodówki (musi być dobrze schłodzona). Wyjmujemy masę z lodówki, dodajemy stopniowo serek mascarpone (cały czas miksując mikserem na wysokich obrotach) oraz dodatkowe 5 łyżek śmietany. Na koniec dodajemy wiórki, mieszamy.
    Kremem przekładamy blaty tortu 1 i 2. Następnie dekorujemy tort.
  • 3. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Nakładamy śmietanę na 3 blat tortu oraz boki, wyrównujemy. Obsypujemy cały tort wiórkami kokosowymi. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.93 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort princessa

To może cię zainteresować