Tort karmelowo-budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180', wylewamy ciasto na formę i pieczemy ok. 30-40 min.
2. Przystępujemy do masy budyniowej. 0,5 szklanki mleka odstawiamy a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń, żółtko, jajo i obie mąki mieszamy w odstawionej szklance mleka. Wlewamy wszystko do gotującego się mleka i chwilę gotujemy. Wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy budyń ostygnie wrzucamy masło i ucieramy mikserem.
Przełożenie: Biszkopt-masa karmelowa-biszkopt - masa budyniowa - biszkopt
Tort można udekorować dowolnie np. bitą śmietaną posługując się rękawem do pieczenia.
Komentarze