Tort karmelowo-budyniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort jest posty do sporządzenia. Zachwycał smakiem wszystkich.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    5 łyżek mąki
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    1 cukier waniliowy
    0,5 szklanki cukru
    1 jajo
    1 żółtko
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 galaretka pomarańczowa
    20 g masła ( temp. pokojowa)
    Dodatkowo: Masa karmelowa w puszce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort karmelowo-budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180', wylewamy ciasto na formę i pieczemy ok. 30-40 min.
    2. Przystępujemy do masy budyniowej. 0,5 szklanki mleka odstawiamy a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń, żółtko, jajo i obie mąki mieszamy w odstawionej szklance mleka. Wlewamy wszystko do gotującego się mleka i chwilę gotujemy. Wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy budyń ostygnie wrzucamy masło i ucieramy mikserem.
    Przełożenie: Biszkopt-masa karmelowa-biszkopt - masa budyniowa - biszkopt
    Tort można udekorować dowolnie np. bitą śmietaną posługując się rękawem do pieczenia.

Porady

Do masy karmelowej polecam dodać płatki migdałów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować