Ciasto budyniowy król

4.94 (206 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to ciasto składające się z czekoladowego ciasta, w którym robimy dziurki, następnie przygotowujemy dwie masy budyniowe-śmietankową i czekoladową, masa śmietankowa wpływa w dziurki i po przekrojeniu ciasto bardzo ciekawie wygląda.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na blaszkę 25x25cm

    CIASTO

    -6 żółtek
    -6 łyżek cukru
    -1 łyżeczka cukru waniliowego
    -150 ml oleju
    -8 łyżek mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao
    -4 łyżki czekolady w proszku do picia
    -6 białek
    -5 łyżek mleka

    WARSTWA ŚMIETANKOWA

    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
    -900 ml mleka
    -6 łyżek cukru
    -200 g masła lub margaryny

    WARSTWA CZEKOLADOWA

    -2 budynie czekoladowe bez cukru po 40g
    -800 ml mleka
    -6 łyżek cukru
    -150 g masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.94 (206 ocen)

Ciasto budyniowy król - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Czekoladowe ciasto:

    Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę w proszku i mleko i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę.
    W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do masy, wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni.
  • ciasto 2. Wyciągamy ciasto i robimy w nim dziurki np końcem łyżki drewnianej.
  • biała warstwa 3. WARSTWA ŚMIETANKOWA

    Do garnka wlewamy mleko, zostawiając trochę w miseczce.
    Stawiamy na gazie.

    W odłożonym mleku rozpuszczamy 2 budynie śmietankowe oraz cukier. Dokładnie mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy z gazu i dodajemy drobno pokrojone masło lub margarynę i wszystko mieszamy. Powstałą gorącą masę wylewamy na podziurawione ciasto.
    Uderzamy blaszką o blat by masa wpłynęła do dziur.
    Odkładamy do przestygnięcia.
  • warstwa czekoladowa 4. WARSTWA CZEKOLADOWĄ

    Robimy ją identycznie jak śmietankową
  • ciasto 5. Wylewamy na ciasto, Studzimy i wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno w niej pozostać najlepiej na całą noc.
    Ja udekorowałam je jeszcze czekoladowymi serduszkami :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.52 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto wulkan budyniowy

To może cię zainteresować