Tort karmelowo-rumowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Propozycja deseru raczej dla dorosłych, gdyż blaty ciasta nasączone są rumem, który wyśmienicie komponuje się z karmelem.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na tortownicę o średnicy 20cm:
    biszkopt:
    6 jajek
    czubata łyżka ciemnego kako
    6 łyżek mąki typ 405
    pół szklanki cukru
    szczypta soli
    2 łyżki ciemnego rumu

    przełożenie:
    400 ml sosu karmelowego
    750 g ricotty

    100 g pecanów
    szczypta soli morskiej
    łyżka miodu
    płatki chili

    rum do nasączenia blatów biszkoptowych

    dekoracja:
    cukrowe złote perełki
    płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort karmelowo-rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru i rumem na pulchną masę.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
    Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
    Do powstałej masy przesiewamy mąkę z kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
    Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka.
    Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień.
    Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.

    Krem:
    Ricottę ubijamy na puszystą masę z połową sosu karmelowego. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

    Karmelizowane orzechy:
    W czasie, gdy krem chłodzi się w lodówce, na suchej patelni prażymy orzechy z dodatkiem soli morskiej. Dodajemy miód, gdy miód zacznie się karmelizować wyłączamy ogień. Orzechy przekładamy na papier do pieczenia, tak by na siebie nie nachodziły. Posypujemy je płatkami chili.




    Przełożenie:
    Blat układamy na paterze, nasączamy go rumem, a następnie smarujemy sosem karmelowym. Następnie smarujemy kremem z ricotty (krem jest dosyć delikatny i luźny więc nie należy nakładać zbyt grubej warstwy). Następnie nakładamy drugi blat biszkoptowy i też go nasączamy rumem, pokrywamy sosem karmelowym i kremem z ricotty. Nakładamy 3 blat ponczujemy i pokrywamy kremem. Kremem również pokrywamy bok ciasta. Wierzch przybieramy orzechami pekan, perełkami cukrowymi i płatkami chili.

    Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rum Orzechy pekan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować