Tort kaczorek w kąpieli

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 godz.

Kakaowo-cytrynowy torcik z jeżynową nutą.

  • 6 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy ( tortownica 21 cm)
    6 jajek
    1,5 szkl mąki
    1 szkl cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki kakao

    Biszkopt cytrynowy:
    3 jajka
    3/4 szklanki mąki
    1/2 szkl cukru
    sok z połówki cytryny
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem waniliowy:
    400 ml mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    250 g miękkiego masła

    Krem maślany:
    1 kostka miękkiej margaryny
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Poncz:
    1,5 cytryny
    1,5 szklanki wody
    2 łyżki cukru

    Konfitura jeżynowa:
    1 szkl mrożonych jeżyn
    2 płaskie łyżki cukru

    Dodatkowo:
    około 750 g masy cukrowej
    barwniki
    gliceryna

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Konfitury

Tort kaczorek w kąpieli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce). Możemy też podzielić ciasto na pół i upiec osobno.
  • 2. Biszkopt cytrynowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku oraz sok z cytryny. Dosypujemy stopniowo przesianą mąkę do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce).
  • 3. Budyń rozprowadzamy z żółtkami w 1/2 szkl mleka. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę i gotujemy do zgęstnienia. Przelewamy budyń na talerz aby wystygł. Miękkie masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu.
  • 4. Poncz: cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Przelewamy przez sito, zostawiamy do wystudzenia.
  • 5. Krem maślany: miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem.
  • 6. Konfitura jeżynowa: owoce podsmażamy z cukrem do odparowania nadmiaru wody.
  • 7. Biszkopty układamy tak, aby cytrynowy bł w środku. Każdy dobrze nasączamy, smarujemy konfiturą oraz kremem. Górny tylko obficie nasączamy. Całość smarujemy masa maślaną. wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy odpowiednio masą cukrową. Z gliceryny robimy kropelki wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować