Tort w kształcie gitary

4.5 (165 ocen)

  • 6 godz.

Tort był niespodzianką urodzinową dla mojego brata. Kakaowe biszkopty przełożone czekoladowym kremem z dodatkiem bananów. Bardzo smaczny i efektowny prezent.

  • 6 godz.

Składniki:

  • Biszkopt 25 x 40
    3 x 4 jajka
    3 x 1 szkl mąki
    3 x 3/4 szkl cukru
    3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 x 1 łyżka kakao

    Krem
    500 ml śmietanki 30 %
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada gorzka
    krem maślany
    1 miękka margaryna
    6 łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka kakao

    Poncz
    2 cytryny
    2 łyżki cukru
    3 szkl wody

    Dodatkowo
    2 małe banany
    dżem z czarnej porzeczki
    sok z cytryny
    masa cukrowa
    barwniki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort w kształcie gitary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne dwa biszkopty.
  • 2. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamane czekolady. Kiedy się rozpuszczą, zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ubijamy mikserem tuż przed przekładaniem tortu.
  • 3. Cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą z dodatkiem cukru. Gotujemy około 10 minut, studzimy i przecedzamy.
  • 4. Banany kroimy w plastry, skrapiamy z sokiem z cytryny.
  • 5. Margarynę ucieramy z pudrem i kakao na puszystą masę.
  • 6. Z biszkoptów wykrawamy kształt gitary. Najlepiej narysować go na kartce z bloku, wyciąć i przyłożyć do ciasta. Pudło powinno mieć 30 cm długości. W jednej części wycinamy kółko imitujące otwór rezonansowy. Z pozostałych kawałków wycinamy gryf. Jego długość uzależniona jest od szerokości lodówki (w moim przypadku). Planowałam zrobić dłuższy ale tort nie zmieścił się na półce, niestety.
  • 7. Biszkopty nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Na dolnej warstwie układamy plastry bananów a pod drugą smarujemy dżem porzeczkowy. Górny biszkopt nasączamy odrobinę więcej niż poprzednie.
  • 8. Cały tort smarujemy kremem maślanym i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby dobrze stężał.
  • 9. Białą masą cukrową obkładamy gitarę. Czerwonym barwnikiem z odrobiną czarnego koloru malujemy tort pędzelkiem. Dzięki temu otrzymamy efekt cieniowania. Wycinamy resztę elementów i układamy w odpowiednich miejscach. Struny zrobiłam z cieniutkiej białej tasiemki.
  • 10. Gotowy tort wkładamy do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Cytryna Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować