Tort był niespodzianką urodzinową dla mojego brata. Kakaowe biszkopty przełożone czekoladowym kremem z dodatkiem bananów. Bardzo smaczny i efektowny prezent.
6 godz.
Składniki:
Biszkopt 25 x 40
3 x 4 jajka
3 x 1 szkl mąki
3 x 3/4 szkl cukru
3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 x 1 łyżka kakao
Tort w kształcie gitary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne dwa biszkopty.
2.Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamane czekolady. Kiedy się rozpuszczą, zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ubijamy mikserem tuż przed przekładaniem tortu.
3.Cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą z dodatkiem cukru. Gotujemy około 10 minut, studzimy i przecedzamy.
4.Banany kroimy w plastry, skrapiamy z sokiem z cytryny.
5.Margarynę ucieramy z pudrem i kakao na puszystą masę.
6.Z biszkoptów wykrawamy kształt gitary. Najlepiej narysować go na kartce z bloku, wyciąć i przyłożyć do ciasta. Pudło powinno mieć 30 cm długości. W jednej części wycinamy kółko imitujące otwór rezonansowy. Z pozostałych kawałków wycinamy gryf. Jego długość uzależniona jest od szerokości lodówki (w moim przypadku). Planowałam zrobić dłuższy ale tort nie zmieścił się na półce, niestety.
7.Biszkopty nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Na dolnej warstwie układamy plastry bananów a pod drugą smarujemy dżem porzeczkowy. Górny biszkopt nasączamy odrobinę więcej niż poprzednie.
8.Cały tort smarujemy kremem maślanym i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby dobrze stężał.
9.Białą masą cukrową obkładamy gitarę. Czerwonym barwnikiem z odrobiną czarnego koloru malujemy tort pędzelkiem. Dzięki temu otrzymamy efekt cieniowania. Wycinamy resztę elementów i układamy w odpowiednich miejscach. Struny zrobiłam z cieniutkiej białej tasiemki.
Komentarze