Tort jogurtowy w czekoladzie

0 (0 ocen)

Ten tort stworzyłam dla mojej Mamy z okazji Dnia Matki. Mama była pod ogromnym wrażeniem jego wyglądu jak i smaku. Pomijając tworzenie miski z czekolady ten torcik robi się na prawdę szybko i łatwo :-)

Składniki:

  • 200 g mlecznej czekolady+2 płąskie łyżeczki żelatyny
    200 g białej czekolady+2 płaskie łyżeczki żelatyny

    1200 g jogurtu owocowego o dowolnym smaku ( u mnie brzoskwinia z marakują)
    30 g żelatyny

    1 galaretka ( u mnie pomarańczowa)
    300-400 g truskawek

    Dodatkowo:
    folia spożywcza
    garnek o śr.20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort jogurtowy w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Garnek odwracamy dnem do góry. Dno i boki pokrywamy folią spożywczą.
  • 2. Białą czekoladę rozpuszczamy,dodajemy żelatynę mieszamy odstawiamy.
    Gdy zacznie gęstnieć powoli wylewamy ją na odwrócony garnek z folią. Gdy pokryjemy już całe dno i boki delikatnie chowamy garnek w zamrażalce na 2 godziny
  • 3. Mleczną czekoladę rozpuszczamy,dodajemy żelatynę mieszamy, odstawiamy. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją powoli na boki kręcąc garnkiem na białą czekoladę. Najlepiej robić to w zamrażalce, wtedy czekolada od razu zastyga. Odstawiamy do zmarażalki na kolejne 2 godziny
  • 4. Wyjmujemy garnek, delikatnie cienkim nożem podważamy folią z czekoladą, uważając by nie popękała. Odwracamy garnek dnem do dołu i delikatnie nim "czepiemy" by folia z czekoladą się z niego ześlizgnęła.
  • 5. Gdy mska zejdzie już z garnka, delikatnie ściągamy z czekolady folię spożywczą
  • 6. 30 g żelatyny rozpuszczamy w 125 ml wrzącej wody. Powoli cały czas mieszając wlewamy do jogurtu ( prosto z lodówki)
  • 7. Jogurt powoli wlewamy do miski z czekolady ( Najlepiej miskę z czekolady włożyć do np.tortownicy o troszkę większej średnicy niż miska) Wstawiamy do lodówki na całą noc
  • 8. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody
  • 9. Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek. Przecianmy na pół
  • 10. Pokrojone truskawki ukłądamy na wierzch tortu i zalewamy tężęjącą galaretka

Porady

Miskę z czekolady (pustą ) najlepiej przechowywać w zamrażalce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować