Tort w czekoladzie plastycznej

0 (0 ocen)

Tort z owocowym wnętrzem, otulony białą czekoladą.

Składniki:

  • Ciasto marchewkowo-orzechowe:

    -1 szklanka marchewki startej na tarce o drobnych oczkach,

    -pół szklanki oleju,

    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    -pół szklanki cukru,

    -2/3 szklanki mąki,

    -1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich,

    -2 jajka.



    Masa jabłkowa:

    -3 jabłka,

    -1 galaretka o smaku zielonego jabłuszka lub agrestowa.



    Masa śmietankowa:

    -250g margaryny,

    -1 budyń waniliowy,

    -300ml mleka,

    -6 łyżek cukru.



    Masa pomarańczowa:

    -300ml gęstego soku typu 'Kubuś' lub "Pysio',

    -1 galaretka pomarańczowa,

    -1 budyń waniliowy.



    Czekolada plastyczna:

    -4 czekolady białe po 100g,

    -4 x 45g miodu,

    -szczypta barwnika różowego i zielonego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort w czekoladzie plastycznej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto marchewkowe: Jajka wbijamy do garnka i ubijamy przez około 10 minut. Po tym czasie partiami wsypujemy cukier, dodajemy proszek do pieczenia.
    Mąkę przesiewamy i dodajemy na przemian po łyżce oleju, mąki i marchewki. Miksujemy do połączenia składników.

    Tortownicę (20cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 35 min. w temperaturze 185 stopni (do suchego patyczka).

  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce 'jarzynówce'. Przekładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i prażymy przez 15 minut. Dodajemy sypką galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Masa śmietankowa: Z 300ml mleka, odlewamy 100 ml, pozostałą część zagotowujemy. W 100ml zimnego mleka rozprowadzamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 minuty, dosypujemy cukier i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy budyń wystygnie, ucieramy margarynę na puch i dodajemy partiami zimny budyń.
  • 4. Masa pomarańczowa: Z 300ml soku, odlewamy 100ml, pozostałą część zagotowujemy. W 100ml ziemnego soku rozprowadzamy budyń i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Zestawiamy z ognia i wsypujemy sypką galaretkę. Mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
  • 5. Czekolada plastyczna: 200g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. 90g miodu podgrzewamy i dodajemy do płynnej czekolady, mieszamy (początkowo może nam się wydawać, że czekolada się zwarzyła). Wykładamy na folię spożywczą, rozprowadzamy, aby powstał cienki placek około 5mm, przykrywamy kolejnym kawałkiem folii i odkładamy w zimne miejsce.

    100g czekolady rozpuszczamy, 45g miodu podgrzewamy i do miodu dodajemy barwnik zielony. Mieszamy i dodajemy wlewamy do czekolady płynnej. Mieszamy. Wykładamy na folię spożywczą, rozprowadzamy o odstawiamy w zimne miejsce.

    Tak samo postępujemy z kolejnym 100g czekolady.
  • Tort owocowy w czekoladzie plastycznej 6. Ciasto kroimy na 4 blaty. Na sam dół wykładamy masę jabłkową, następnie kolejny blat, masę śmietankową, blat, masę pomarańczową i blat. Pozostałą masą śmietankową smarujemy boki tortu i wierzch.

    Czekoladę białą wałkujemy na silikonowej macie, po czym wycinamy kółko i nakładamy na wierzch. Następnie pozostałą białą czekoladę zagniatamy jeszcze raz, wałkujemy na prostokąt i wykładamy boki, robimy falbankę.
  • Róże z czekolady plastycznej 7. Róże: Czekoladę różową zagniatamy. Formujemy stożek o wielkości 1cm, nabijamy większą stroną na wykałaczkę i na stożku zaczynamy przyklejać kółka na zakładkę tworząc płatki róż.



    Smacznego :o)

Porady

Ważne jest, aby wałkować czekoladę dobrze schłodzoną, bo może się nam przyklejać do blatu. Barwniki koniecznie! dodajemy do miodu, w przeciwnym razie barwnik nam się 'zawiesi' w czekoladzie i nie zabarwi jej. Jeżeli ciężko jest nam formować różę, ze względu na temperaturę w pomieszczeniu, możemy wyjść na balkon przy przed dom i tak dokończyć wykonywanie róż (w przypadku jesieni, zimy i wiosny).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować