Tort Wiśnia w Czekoladzie

  • wyświetlono: 492 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Biszkopt czekoladowy,przełożony warstwą polewy czekoladowej,frużeliną wiśniową,kremem śmietankowym...i jak Wam się podoba?Taki tort przygotowałam w tym roku na urodziny mojej drugiej połowy.

Zdjęcie do publikacji.
  • 16 porcje
  • Średni

Składniki

Tortownica 22 cm

Ciasto:

1,5 szkl.mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
3 łyżki kakao
3 jajka L
szczypta soli
3/4 szkl.kwaśnej śmietany
3\4 szkl.cukru
3\4 szkl.oleju

Krem do przełożenia:

660 ml śmietany kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
cukier puder do smaku

Polewa Czekoladowa:

200 ml śmietanki kremówki
6 g żelatyny
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki kakao

Frużelina Wiśniowa:

500 g wydrylowanych wiśni z syropu
5 łyżek cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody

Krem do dekoracji:

kostka masła lub margaryny
200 g mleczka skondensowanego
cukier puder do smaku
barwniki spożywcze

Dodatkowo:

kawa do nasączenia lub jeśli ktoś woli i może to alkohol
zmielone na piasek kilka herbatników

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Wiśnia w Czekoladzie

  • Tort.1. Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na jasną masę,wlewamy olej,cały czas miksując,wsypujemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem,sodą i kakao,oraz wlewamy śmietanę,całość krótko miksujemy tylko do połączenia się wszystkich składników.
  • Tort.2. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez ok.godz.
    Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika,odpinamy obręcz tortownicy i odwracamy do góry nogami,kładąc na ściereczkę,pozostawiamy do wystygnięcia.

    Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.
    Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy(odłożyć parę sporych łyżek na górę i boki).

    Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na 10 min.do napęcznienia.
    Śmietankę wlać do rondelka,wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,wsypać kakao,cukier i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników,zdjąć z ognia i wrzucić żelatynę,
    energicznie wymieszać i pozostawić do lekkiego przestygnięcia,gdy polewa zaczyna ściągać można zacząć przekładanie tortu.

    Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
    Wiśnie można użyć mrożone lub świeże w sezonie,ja miałam jeszcze w słoikach.
    Wiśnie odsączyć z syropu,wrzucić do rondelka,zasypać cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru,wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie,dobrze wymieszać i zagotować,zdjąć z palnika,wrzucić napęczniałą żelatynę,dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia.
    Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

    Krem do dekoracji,masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas miksując,gotowy krem barwimy,krótko miksujemy i gotowe.
  • Tort.3. Wystudzone ciasto kroje na 3 równe krążki.
  • Tort.4. Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam zimną kawą z cukrem do smaku,wylewam połowę polewy czekoladowej,
  • Tort.5. rozsmarowuje równomiernie,następnie wykładam połowę frużeliny,
  • Tort.6. rozsmarowuje i na to daję warstwę kremu,
  • Tort.7. nakładam drugi krążek,nasączam,wylewam resztę polewy czekoladowej,na to daje frużelinę,krem i przykładam ostatni krążek ciasta na krem,dociskam górę,
  • Tort.8. nasączam i całość tynkuje odłożonym wcześniej kremem,górę i boki.
    Obsypuje boki zmielonymi na piasek herbatnikami.
  • Tort.9. Z kremu do dekoracji zrobiłam różyczki,listki i małe pączki róż,całość dopełniłam złotymi perełkami cukrowymi.

Porady

Wiśnie można zastąpić w sezonie czereśniami lub truskawkami.
Tort najlepszy gdy dobrze ściągnie i smaki się przegryzą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastoczekoladaurodzinyDeserciastaśmietanaWiśniena każda okazjęciasto czekoladowemascarponekrem śmietankowytort urodzinowykrem maślanycoś do kawytort okolicznościowysłodki prezentefektowny tortwiśnia w czekoladzie

Komentarze

Podobne przepisy

Tort śmietankowo-czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: agarybak76

Tort śmietankowo-czekoladowy z wiśniami

Nasze ulubione połączenie : wiśni...

Torcik z wiśniową nutą

Dodane przez: MałgorzataLi

Tort kakaowy z wiśniami

Ciasto jest łatwe w przygotowaniu,...

Sernik z białą czekoladą i wiśniami

Dodane przez: 2milutka

Sernik z białą czekoladą i wiśniami

Mega apetyczny sernik, na kruchym...

Tort z kremem krówkowym i wiśniami

Dodane przez: agarybak76

Tort z kremem krówkowym i wiśniami

Smakowite połączenie słodkiej masy...

tort biszkoptowy z wiśniami

Dodane przez: majka190382

TORT BISZKOPTOWY Z MASĄ ŚMIETANOWĄ Z WIŚNIAMI

Tort który przygotowałam dla mojego...

Tort ,,3 czekolady''

Dodane przez: kuchenny świat

Tort ,,3 czekolady''

Zapraszam na lekko orzechowy torcik....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE