5 dużych kurzych jaj
9 dużych pieczarek wraz z trzonkami
200g startej mozzarelli
1 średnia cebula
drobno,posiekana natka pietruszki
pół pomidora,pokrojonego w ósemki (5 kawałków)
olej do smażenia
sól,świeżo mielony pieprz wg.uznania
patelnia o średnicy spodu 17cm
Tort jajeczny z pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone i obrane pieczarki kroimy w paseczki,cebulę drobno siekamy.
Całość,doprawiamy solą,pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju do odparowania płynu-odstawiamy.
2.Każde jajko rozmącamy w osobnym naczyniu z odrobiną soli i posiekanej natki pietruszki.
Smażymy jak naleśniki z obu stron,odsączamy na ręczniku papierowym.
3.Na blaszce,układamy jeden placek jajeczny,na niego wykładamy porcję pieczarek,na nie rozsypujemy ser i posypujemy natka pietruszki. I tak kolejno robimy z pozostałymi plackami.
4.Torcik,smakuje dobrze na ciepło od razu po przygotowaniu np. z czystym czerwonym barszczykiem, jak i na zimno w formie przystawki :)
Komentarze