Tort Fryzyjski

4.49 (175 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tort naszych sąsiadów (Niemiec) zachwycił moją rodzinkę - prostotą wykonania, a połączenie powideł z ciastem francuskim i śmietaną ,uważamy za idealne:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie gotowe w arkuszach: 1 sztuka
    - powidła (słoik powideł): 290 gramów
    - cukier: 1 łyżka
    - cukier puder: 1.5 łyżki
    - cukier waniliowy opakowanie (opakowanie 16-sto gramowe): 1 sztuka
    - śmietana 36%: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort fryzyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * W oryginalnym przepisie jest mowa o 2 łyżkach śliwowicy, ja z tego zrezygnowałam, gdyż jadła też go nasz córka;)
    Do śmietany proponowane jest dodanie zagęstnika - także zrezygnowałam, gdyż dobra śmietana tego nie potrzebuje, a tort znika błyskawicznie;)
  • 2. Rozwijamy ciasto francuskie, wycinamy koła tej samej wielkości (położyłam talerzyk deserowy i w/g niego cięłam)

    Przekuwamy widelcem,na jednym z nich na środku wycinamy koło - szklanką może być;) i w koło symetrycznie na 8 części. Smarujemy ten nacięty okrąg wodą i posypujemy cukrem.
  • 3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200*C i pieczemy 15 minut ( bez termoobiegu)
  • 4. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż ostygnie
  • 5. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • 6. Na okrąg ( ten bez cukru) rozsmarowujemy powidła, następnie śmietanę. Na wierz układamy "trójkąty" jakbyśmy tworzyli wachlarz a na środek koło które wycinaliśmy szklanką
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować