Tort bardzo waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę.
2. Pod koniec ubijania zacznij powoli dodawać cukier, ale nie przestawaj ubijać.
3. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Po każdym dokładnie wymieszaj masę.
4. Do odrębnej miski przesiej mąki.
5. Dodaj mąki do masy jajecznej i delikatnie wszystko wymieszaj.
6. Tortownicę o średnicy 20 - 22cm wyłóż papierem do pieczenia, boków formy nie smaruj tłuszczem.
7. Przełóż masę do tortownicy i piecz w temperaturze 160°C - 170°C około 30 - 40 minut.
8. Teraz najlepsze - gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości około 60cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
9. Każdy biszkopt przekrój na 2 blaty. Chyba, że Twój wyrósł lepiej niż mój tym razem, to wystarczy przykroić jeden biszkopt na 4 blaty.
2.Krem:
1. Ser Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i laskami wanilii.
3.Tort:
1. Nasącz każdy blat, likierem wymieszanym z wodą tak, aby były dość wilgotne.
2. Na każdy blat wyłóż masę z serka Mascarpone, a następnie cienką warstwę dulce de leche.Masa krówkowa od razu po wyjęciu z puszki jest bardzo gęsta. Najlepiej ją utrzeć w temperaturze pokojowej mikserem albo włożyć zamkniętą jeszcze puszkę na chwilę do gorącej wody.
3. Na wierzch nałóż kolejny blat i powtórz nakładanie masy.
4. Kiedy skończysz już dodawanie kolejnych warstw biszkoptu, dokładnie rozłóż masę z Mascarpone na wierzch i boki tortu.
5. Boki tortu udekoruj płatkami migdałów.
6. Najlepiej odłóż tort na godziną albo dwie aby wszystkie smaki dobrze się "przegryzły".
Jeżeli trzymasz tort w lodówce, wyjmij go około 20 minut przed podaniem, gdyż masa z Mascarpone pod wpływem niskiej temperatury lekko stwardnieje.
Komentarze