Tort dla jubilata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt. Żółtka oddoić od białek. Białka ubić mikserem z szczyptą soli na sztywną pianę. (po odwróceniu miski, piana powinna się trzymać w misce). Dodać cukier i dalej miksować na sztywno. Wyłączyć mikser, do masy dodać po jednym żółtku i dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Dodawać warstwami do pozostałej masy. Dobrze wymieszać.
2.Spód tortownicy o średnicy 23cm wysmarować margaryną i wyłożyć kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Wlać ciasto i delikatnie wyrównać.
3.Piec w nagrzanym do 150stC ok. 35-45 minut. Do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia.
4.Przygotować krem. Śmietankę ubić z śmietan-fixem na sztywno. Dodać cukier puder, zmiksować, dodać mascarpone i kokosanki i delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wody, odstawić chwilę do napęcznienia. Podgrzewając rozpuścić (nie gotować) i wlać kremu. Energicznie wymieszać i kłaść na biszkopt. Schłodzić 4 godziny w lodówce, następnie udekorować dekoracjami, wykonanych z następującego przepisu:
Komentarze