Tort czekoladowy z rantem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

najwspanialszy tort, jaki potrafiłam - tort czekoladowy z czekoladowym rantem, z masą mascarpone, konfiturą malinowo-jagodową i jadalnymi storczykami

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki. cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2-3 łyżki kakao

    poncz:
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    100 ml gorącej wody
    łyżeczka cukru

    krem:
    330 ml śmietany kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    śmietan fix (opcjonalnie)
    250 g mascarpone
    tabliczka gorzkiej czekolady

    konfitura jagodowo-malinowa

    ozdoby:
    tabliczka mlecznej czekolady
    pistacje
    jadalne storczyki
    czekoladowe listki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowy z rantem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
    Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.
    Dodawać po kolei żółtka miksując.
    Mąki wymieszać ze sobą i z kakao, przesiać je, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
    Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
    Odstawić biszkopt do ostygnięcia.
    Zimny przekroić na 3 części.

    Poncz: zalać kawę z cukrem gorącą wodą i zostawić do ostudzenia.

    Krem: Śmietankę ubić mikserem, aby była sztywna.
    Wmieszać cukier puder i śmietan fix (nie jest konieczny).
    Dodać mascarpone i na najmniejszych obrotach wmieszać w masę.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do ostudzenia - ma być lekko ciepła, nie może zastygnąć.
    Dodać czekoladę do śmietanowej masy i wymieszać.

    Składanie: Położyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć go ponczem, następnie wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać.
    Przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć go, wyłożyć równomiernie konfiturę, a na nią kolejną porcję (1/4) kremu.
    Nałożyć wierzch biszkoptu - ja już go nie nasączam, ale można - rozsmarować resztę kremu na górę oraz boki.
    Włożyć do lodówki.
    Przygotowanie rantu: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Wyciąć dwa paski z papieru do pieczenia (paski muszą być takiej długości by otulić z zewnątrz biszkopt, powinny być też szersze niż wysokość tortu).
    Na pierwszy pasek wyłożyć połowę roztopionej czekolady i rozsmarować nożem na całej jej powierzchni.
    Przyłożyć pasek do brzegu tortu, tak by czekoladowa dotykała kremu i ciasta.
    Podobnie postąpić z drugim paskiem.
    Włożyć do lodówki, w celu stężenia czekolady.
    Już po 30 minutach można delikatnie oderwać papier, tak by czekolada była na brzegach tortu.
    Górę tortu ozdobić jadalnymi kwiatami, pistacjami, kawałkami czekolady, czekoladowymi listkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

To może cię zainteresować