Tort czekoladowy

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny czekoladowy tort na każdą okazję !

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 7 jaj
    - 1 szkl. cukru
    - 1 szkl. mąki pszennej
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    - 650 ml śmietany 30%
    - 2 czekolady gorzkie
    -2 czekolady mleczne
    - 250g serka mascarpone
    - dżem pożeczkowy

    dodatkowo do ozdoby:
    - śmietana w proszku śnieżka + mleko
    - czekolada gorzka
    - perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    białka oddzielić od żółtek.
    ubić białka ze szczyptą soli, nastepnie dodac cukier i ubijać aż piana będzie sztywna. Do piany dodawać stopniowo żółtka ciągle miksując. Następnie powoli wsypac przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. delikatnie wymieszac lub miksowac na najniższych obrotach miksera. powstałe ciasto przelać do blaszki, której spód wyłożyć przednio papierem do pieczenia. piec ok 30 min w 180 stopniach . Po ostudzeniu przekroić na 3 części i każda posmarować warstwą dżemu.

    krem:
    połamać czekolady i zalać je śmietaną 30% , następnie rozpuscić je nad parą wodną.( nie dopuścić do wrzenia). tak powtałą masę odstawic w chodne miejsce najlepiej na całą noc. Następnie ubić masę mikserem i dodać serek mascarpone.

    wykonanie:
    biszkopt przełożyć kremem czekoladowym. Ubić snieżkę zgodnie z opisem na opakowaniu i ozdobić nią boki i wierzch tortu. Ułożyć dowolnie perełki i udekorować czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować