Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
białka oddzielić od żółtek.
ubić białka ze szczyptą soli, nastepnie dodac cukier i ubijać aż piana będzie sztywna. Do piany dodawać stopniowo żółtka ciągle miksując. Następnie powoli wsypac przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. delikatnie wymieszac lub miksowac na najniższych obrotach miksera. powstałe ciasto przelać do blaszki, której spód wyłożyć przednio papierem do pieczenia. piec ok 30 min w 180 stopniach . Po ostudzeniu przekroić na 3 części i każda posmarować warstwą dżemu.
krem:
połamać czekolady i zalać je śmietaną 30% , następnie rozpuscić je nad parą wodną.( nie dopuścić do wrzenia). tak powtałą masę odstawic w chodne miejsce najlepiej na całą noc. Następnie ubić masę mikserem i dodać serek mascarpone.
wykonanie:
biszkopt przełożyć kremem czekoladowym. Ubić snieżkę zgodnie z opisem na opakowaniu i ozdobić nią boki i wierzch tortu. Ułożyć dowolnie perełki i udekorować czekoladą.
Komentarze