Tort czekoladowo- pomarańczowy

  • wyświetlono: 2355 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe połączenie czekoladowego ciasta z pomarańczową masą.

Mniam1
  • 200min

Składniki

CIASTO:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju

MASA POMARAŃCZOWA:
6-8 szt pomarańczy (650ml)
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
3 łyżki żelatyny
400g jogurtu naturalnego
1/3 szklanki cukru

DODATKOWO:
50g czekolady gorzkiej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo- pomarańczowy

  • Suche składniki ciasta.1. Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać w miseczce. Mąka i kakao powinny być przesiane.
  • Mokre składniki ciasta.2. Jajka, olej i mleko wlać do miski. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • :-)3. Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać za pomocą trzepaczki.
  • 3 blaty czekoladowe4. Ciasto wylać do formy o średnicy 20cm. Piec w 180 *C przez około 40min. Wystudzić. Upieczone ciasto będzie miało na środku górkę, którą trzeba ściąć. Rozdrobnić i odłożyć. Ciasto przekroić na 3 równe części- blaty.
  • pomarańcze5. Z pomarańczy wykroić fileciki i dodać sok jaki wypłynie podczas krojenia. Wszystkiego powinno być 650ml. Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować blenderem. Wsypać cukier i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (około 1/3szkl) i połączyć z pomarańczami.
  • Galaretka pomarańczowa do wycięcia serduszek.6. Część galaretki pomarańczowej wylać na dno tortownicy, w której piekło się ciasto czekoladowe na grubość około 4mm. Odstawić do stężenia.
    Jogurt naturalny roztrzepać trzepaczką i wlać do niego jeszcze nie stężałe pomarańcze. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Wyjąć galaretkę z tortownicy i wykroić serduszka.
    Przełożyć w tortownicy blaty czekoladowe tężącą masą pomarańczową. Na wierzchu powinna być masa. Odstawić do całkowitego stężenia.
    Ścięty wierzch ciasta czekoladowego włożyć do rozdrabniacza lub dokładnie rozkruszyć w palcach. Dodać do ciasta rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Powoli rozwałkować na grubość około 4mm i wykroić serca. Ułożyć naprzemiennie z sercami z galaretki pomarańczowej. Z reszty ciasta uformować kulki lekko spłaszczając od spodu. Ułożyć wokół tortu.
    Smacznego!
PP_05-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesłodkie_walentynki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowy

Dodane przez: mysza75

Tort czekoladowy

Lekki, puszysty, rozpływa się w...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort czekoladowy

Tort przekładany masą czekoladowa,udekorowany...

sernik łaciaty

Dodane przez: Bo-Bożena

Sernik łaciaty czekoladowo-pomarańczowy

Smak ciasta czekoladowego świetnie...

tort dla dzieci

Dodane przez: kamila19851

Tort makowo-pomarańczowy (kukurydziany)

Tort przyszykowany na szóste urodziny...

Tort czekoladowy

Dodane przez: agata598

Tort czekoladowy

Doskonały tort dla tych,którzy...

WYKWINTNY TORT POMARAŃCZOWY

Dodane przez: dileus

WYKWINTNY TORT POMARAŃCZOWY

TORT PRZYGOTOWAŁAM NA MOJE URODZINY....