Tort czekoladowo- pomarańczowy

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min

Wspaniałe połączenie czekoladowego ciasta z pomarańczową masą.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    4 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju

    MASA POMARAŃCZOWA:
    6-8 szt pomarańczy (650ml)
    1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
    3 łyżki żelatyny
    400g jogurtu naturalnego
    1/3 szklanki cukru

    DODATKOWO:
    50g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo- pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Suche składniki ciasta. 1. Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać w miseczce. Mąka i kakao powinny być przesiane.
  • Mokre składniki ciasta. 2. Jajka, olej i mleko wlać do miski. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • :-) 3. Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać za pomocą trzepaczki.
  • 3 blaty czekoladowe 4. Ciasto wylać do formy o średnicy 20cm. Piec w 180 *C przez około 40min. Wystudzić. Upieczone ciasto będzie miało na środku górkę, którą trzeba ściąć. Rozdrobnić i odłożyć. Ciasto przekroić na 3 równe części- blaty.
  • pomarańcze 5. Z pomarańczy wykroić fileciki i dodać sok jaki wypłynie podczas krojenia. Wszystkiego powinno być 650ml. Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować blenderem. Wsypać cukier i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (około 1/3szkl) i połączyć z pomarańczami.
  • Galaretka pomarańczowa do wycięcia serduszek. 6. Część galaretki pomarańczowej wylać na dno tortownicy, w której piekło się ciasto czekoladowe na grubość około 4mm. Odstawić do stężenia.
    Jogurt naturalny roztrzepać trzepaczką i wlać do niego jeszcze nie stężałe pomarańcze. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Wyjąć galaretkę z tortownicy i wykroić serduszka.
    Przełożyć w tortownicy blaty czekoladowe tężącą masą pomarańczową. Na wierzchu powinna być masa. Odstawić do całkowitego stężenia.
    Ścięty wierzch ciasta czekoladowego włożyć do rozdrabniacza lub dokładnie rozkruszyć w palcach. Dodać do ciasta rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Powoli rozwałkować na grubość około 4mm i wykroić serca. Ułożyć naprzemiennie z sercami z galaretki pomarańczowej. Z reszty ciasta uformować kulki lekko spłaszczając od spodu. Ułożyć wokół tortu.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować