Tort czekoladowo- mietowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę, dodajemy po łyżce maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr.20-21 cm,pieczemy 30min,
2.Krem: Szklankę mleka gotujemy, w drugiej mieszamy budynie, na gotujące mleko wlewamy mieszankę,gotujemy. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Cukierki rozpuszczamy w niewielkiej iości wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody,studzimy.
Serek miksujemy z budyniem,powoli dodajemy żelatynę oraz rozpuszczone cukierki. Mięte siekamy i dodajemy do masy,mieszamy. odstawiamy do lodówki do stężenia,
3.Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 cześci. Dwa krążki smarujemy cienko kremem. Do pozostałej części kremu dodajemy zielony barwnik.Trzeci krążek ciasta kroimy na paski o szerokości ok 2 cm. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy,i układamy paski ciasta, przykrywamy drugim blatem z kremem.
Górę tortu dekorujemy polewa czekoladową oraz boki totru.
Schładzamy przed podaniem.
Komentarze