Tort czekoladowo- mietowy

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Cudowne połączenie czekolady i mięty. Pycha.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -3/4 szkl. cukru
    -3/4 szkl. mąki
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem miętowy:
    -2 budynie śmietankowe
    -2 szkl. mleka
    -1 szkl. serka waniliowego
    -3 łyżki żelatyny
    -1/2 szkl. gorącej wody
    -1 opakowanie cukierków miętowych (90g)
    -1/2 szkl. świeżej mięty
    -6-7 łyżek cukru pudru
    -barwnik zielony

    polewa czekoladowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort czekoladowo- mietowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę, dodajemy po łyżce maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr.20-21 cm,pieczemy 30min,
  • 2. Krem: Szklankę mleka gotujemy, w drugiej mieszamy budynie, na gotujące mleko wlewamy mieszankę,gotujemy. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia.
    Cukierki rozpuszczamy w niewielkiej iości wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody,studzimy.
    Serek miksujemy z budyniem,powoli dodajemy żelatynę oraz rozpuszczone cukierki. Mięte siekamy i dodajemy do masy,mieszamy. odstawiamy do lodówki do stężenia,
  • 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 cześci. Dwa krążki smarujemy cienko kremem. Do pozostałej części kremu dodajemy zielony barwnik.Trzeci krążek ciasta kroimy na paski o szerokości ok 2 cm. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy,i układamy paski ciasta, przykrywamy drugim blatem z kremem.
    Górę tortu dekorujemy polewa czekoladową oraz boki totru.
    Schładzamy przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować