Tort chałwowo - jagodowo - czekoladowy

  • wyświetlono: 585 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszny tort, bardzo delikatny, piankowy i nie za słodki jest cudownym ciastem na spotkania rodzinne. Ja zrobiłam go na imieniny Męża. Każdemu z osobna musiałam dać kawałek na wynos.. serdecznie go polecam.

marysiaz
  • 120min

Składniki

Biszkopt szyfonowy: 18cm średnicy
4 jajka
90 g cukru
50 g oleju roślinnego
50 g mleka
100ml gorącej wody
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g gorzkiego kakao

Galaretka kawowa:
200 ml mocnego espresso
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki żelatyny

Krem chałwowy:
250 g mascarpone
150 g chałwy waniliowej
odrobina soku z cytryny

Warstwa jagodowa:
350 g jagód (użyłam mrożonych)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Mus czekoladowy:
70 g wody
70 g cukru
5 żółtek
200g gorzkiej czekolady 70%
50 g białej czekolady
375 g śmietanki kremówki
1,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Glacage - polewa czekoladowa
50 g wody
2 łyżeczki żelatyny
130 g cukru
70 g wody
1,5 łyżki glukozy
3/4 szklanki gorzkiego kakao
80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort chałwowo - jagodowo - czekoladowy

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy dokładnie z 40 g cukru(aż powstanie gęsty cogel mogel), dodać olej i mleko. Kakao wymieszać z gorącą wodą i dodać do masy, miksować na niskich obrotach. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać 3 razy (jest to bardzo ważne!) i wmieszać w masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania, dodajemy pozostałe 50 g cukru. 1/3 ubitych białek wymieszać z masą czekoladową. Pozostałe białka wmieszać bardzo delikatnie, starając się, żeby nie straciły wiele ze swojej puszystości.Ciasto przełożyć do tortownicy i średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 40 min do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyłożyć ciasto z piekarnika i odwrócić do góry nogami na kratce (w ten sposób nie opadnie). Gdy ostygnie wyciągnąć z tortownicy i przekroić na pół. 1 część ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm.
  • 2. Galaretka kawowa:
    Zaparzyć bardzo mocne espresso, dodać cukier i żelatynę. Postawić na ogniu i mieszać, aż się zagotuje (przez ok 2 minuty). Kawę przelać do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej folią aluminiową, włożyć do lodówki. Jedną połówkę biszkopta nasączyć rumem. Folię aluminiową z galaretką wyciągnąć delikatnie z tortownicy. Galaretkę przełożyć na biszkopt i delikatnie usunąć folię aluminiową.
  • 3. Krem chałwowy:
    Serek mascarpone ubić z chałwą, na koniec dodać sok z cytryny.
  • 4. Zmiksowane jagody umieścić w rondelku wraz z cukrem i żelatyną. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 2 minuty. Jagódki przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej folią aluminiową i włożyć do lodówki. Gdy ostygnie część owoców przełożyć na biszkopta z galaretką kawową, następnie wyłożyć masę i przykryć 2 warstwą biszkoptu. Nasączyć go rumem i wyłożyć pozostałą masą owocową. Ciasto włożyć do lodówki na ok 2 godz.
  • 5. Mus czekoladowy:
    Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie zalać 2 łyżkami gorącej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści i nie będzie w niej grudek.
    Wodę i cukier umieścić w rondelku. Zagotować i gotować do momentu, w którym roztopi się cukier. Żółtka ubić do białości, pod koniec ubijania dodając syrop cukrowy. Masa powinna być gęsta.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Do roztopionej czekolady dodać połowę ubitej kremówki, a następnie wmieszać do niej ubite żółtka. Na koniec dodać żelatynę. Delikatnie wmieszać pozostałą śmietanę. Tort przenieść do tortownicy o średnicy 20 cm i zalać musem czekoladowym. Wstawić do lodówki na ok 1 godz., a następnie do zamrażarki na ok 2,5 godz
  • 6. Glacage:
    Żelatynę zalać 50 g zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Cukier podgrzać wraz z pozostałymi 70 g wody i glukozą. Syrop powinien osiągnąć temperaturę około 90*C. Zdjąć z ognia. Dodać kakao i śmietankę kremówkę. Z powrotem postawić na ogniu i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut do lekkiego przestudzenia. Przelać przez sito aby pozbyć się grudek. Wmieszać napęczniałą żelatynę. Odstawić - glacage w momencie, w którym polewamy nim tort powinno mieć około 35-38*C, a tort powinien być delikatnie zmrożony!!!!!!! Inaczej polewa będzie matowa.
  • 7. Tort włożyć do lodówki. Po ok 1 godz dekorować wg uznania. Ja zrobiłam kuleczki czekoladowe, użyłam również rodzynek w czekoladzie, białej roztopionej czekolady, serduszek cukrowych i kolorowych kuleczek. Przed podaniem tort schłodzić w zamrażarce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycietorttort chałwowyglacage
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort arbuzowy

Dodane przez: kada

Arbuzowy zawrót głowy

Któż mu się nie oprze w upalne...

Tort lodowy

Dodane przez: ankad21

Tort lodowy

Cudowne orzeźwienie na upalne...

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...

Pychotka

Dodane przez: czarrna

Pychotka

Pyszne połączenie chrupiących orzechów,...