Tort chałwowo - jagodowo - czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny tort, bardzo delikatny, piankowy i nie za słodki jest cudownym ciastem na spotkania rodzinne. Ja zrobiłam go na imieniny Męża. Każdemu z osobna musiałam dać kawałek na wynos.. serdecznie go polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt szyfonowy: 18cm średnicy
    4 jajka
    90 g cukru
    50 g oleju roślinnego
    50 g mleka
    100ml gorącej wody
    100 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 g gorzkiego kakao

    Galaretka kawowa:
    200 ml mocnego espresso
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    Krem chałwowy:
    250 g mascarpone
    150 g chałwy waniliowej
    odrobina soku z cytryny

    Warstwa jagodowa:
    350 g jagód (użyłam mrożonych)
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    Mus czekoladowy:
    70 g wody
    70 g cukru
    5 żółtek
    200g gorzkiej czekolady 70%
    50 g białej czekolady
    375 g śmietanki kremówki
    1,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

    Glacage - polewa czekoladowa
    50 g wody
    2 łyżeczki żelatyny
    130 g cukru
    70 g wody
    1,5 łyżki glukozy
    3/4 szklanki gorzkiego kakao
    80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort chałwowy

Tort chałwowo - jagodowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy dokładnie z 40 g cukru(aż powstanie gęsty cogel mogel), dodać olej i mleko. Kakao wymieszać z gorącą wodą i dodać do masy, miksować na niskich obrotach. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać 3 razy (jest to bardzo ważne!) i wmieszać w masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania, dodajemy pozostałe 50 g cukru. 1/3 ubitych białek wymieszać z masą czekoladową. Pozostałe białka wmieszać bardzo delikatnie, starając się, żeby nie straciły wiele ze swojej puszystości.Ciasto przełożyć do tortownicy i średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 40 min do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyłożyć ciasto z piekarnika i odwrócić do góry nogami na kratce (w ten sposób nie opadnie). Gdy ostygnie wyciągnąć z tortownicy i przekroić na pół. 1 część ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm.
  • 2. Galaretka kawowa:
    Zaparzyć bardzo mocne espresso, dodać cukier i żelatynę. Postawić na ogniu i mieszać, aż się zagotuje (przez ok 2 minuty). Kawę przelać do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej folią aluminiową, włożyć do lodówki. Jedną połówkę biszkopta nasączyć rumem. Folię aluminiową z galaretką wyciągnąć delikatnie z tortownicy. Galaretkę przełożyć na biszkopt i delikatnie usunąć folię aluminiową.
  • 3. Krem chałwowy:
    Serek mascarpone ubić z chałwą, na koniec dodać sok z cytryny.
  • 4. Zmiksowane jagody umieścić w rondelku wraz z cukrem i żelatyną. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 2 minuty. Jagódki przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej folią aluminiową i włożyć do lodówki. Gdy ostygnie część owoców przełożyć na biszkopta z galaretką kawową, następnie wyłożyć masę i przykryć 2 warstwą biszkoptu. Nasączyć go rumem i wyłożyć pozostałą masą owocową. Ciasto włożyć do lodówki na ok 2 godz.
  • 5. Mus czekoladowy:
    Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie zalać 2 łyżkami gorącej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści i nie będzie w niej grudek.
    Wodę i cukier umieścić w rondelku. Zagotować i gotować do momentu, w którym roztopi się cukier. Żółtka ubić do białości, pod koniec ubijania dodając syrop cukrowy. Masa powinna być gęsta.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Do roztopionej czekolady dodać połowę ubitej kremówki, a następnie wmieszać do niej ubite żółtka. Na koniec dodać żelatynę. Delikatnie wmieszać pozostałą śmietanę. Tort przenieść do tortownicy o średnicy 20 cm i zalać musem czekoladowym. Wstawić do lodówki na ok 1 godz., a następnie do zamrażarki na ok 2,5 godz
  • 6. Glacage:
    Żelatynę zalać 50 g zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Cukier podgrzać wraz z pozostałymi 70 g wody i glukozą. Syrop powinien osiągnąć temperaturę około 90*C. Zdjąć z ognia. Dodać kakao i śmietankę kremówkę. Z powrotem postawić na ogniu i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut do lekkiego przestudzenia. Przelać przez sito aby pozbyć się grudek. Wmieszać napęczniałą żelatynę. Odstawić - glacage w momencie, w którym polewamy nim tort powinno mieć około 35-38*C, a tort powinien być delikatnie zmrożony!!!!!!! Inaczej polewa będzie matowa.
  • 7. Tort włożyć do lodówki. Po ok 1 godz dekorować wg uznania. Ja zrobiłam kuleczki czekoladowe, użyłam również rodzynek w czekoladzie, białej roztopionej czekolady, serduszek cukrowych i kolorowych kuleczek. Przed podaniem tort schłodzić w zamrażarce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
do -40%
do -40%
Rabat do -40% na wszystkie but... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-30% na całą ofertę kosmetyków
-30% na całą ofertę kosmetyków
Rabat -30% na ofertę kosmetykó... więcej»
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
+
-30% na całą ofertę kosmetyków
Online

Rabat -30% na ofertę kosmetyków marki Bielenda, obowiązuje na bielenda.com. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 499 zł
-20% przy zakupach za min. 499 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 499 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
20% rabatu na wszystko
20% rabatu na wszystko
Rabat 20% na wszystkie produkt... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
20% rabatu na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować