Tort cappuccino

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię piec i gotować. Zawsze staram się zaskoczyć bliskich jakąś nową potrawą. Znajomi często mnie proszą o upieczenie ciasta na przyjęcia okolicznościowe.

Składniki:

  • Ciasto I:
    5 łyżek cukru
    ● 5 jajek
    ● 4 łyżki mąki tortowej
    ● 2 łyżki kakao
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto II:
    5 białek
    ● 5 łyżek cukru
    ● 20 dag grubych wiórków kokosowych
    ● łyżka mąki
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem do tortu:
    5 żółtek
    ● 3 łyżki mąki pszennej
    ● op. cukru waniliowego
    ● kostka masła
    ● budyń śmietankowy bez cukru
    ● 1/2 l mleka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 25 dag kawy waniliowej cappuccino w proszku
    ● spirytus do smaku.

    Oraz:
    esencja herbaciana do nasączenia
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Cappuccino

Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort cappuccino 1. Ciasto I: jajka ubijamy z cukrem, wsypujemy kakao wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy (26 cm) 30 minut w temp. 160 °C.
  • Tort cappuccino 2. Ciasto II: białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, ostrożnie dodajemy cukier i wiórki wymieszane z proszkiem i mąką. Pieczemy tak jak
    biszkopt kakaowy.
  • Tort cappuccino 3. Krem: mąkę, cukry, budyń i żółtka rozprowadzamy w odrobinie zimnego mleka i wlewamy do gotującego się pozostałego mleka. Studzimy. Ucieramy
    z masłem. Dodajemy kawę i spirytus. Oba ciasta nasączamy esencją herbacianą. Na biszkopt kakaowy wykładamy ok. 1/3 kremu, a następnie ciasto kokosowe. Kremem smarujemy również wierzch i boki tortu. Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować