Lubię piec i gotować. Zawsze staram się zaskoczyć bliskich jakąś nową potrawą. Znajomi często mnie proszą o upieczenie ciasta na przyjęcia okolicznościowe.
Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto I: jajka ubijamy z cukrem, wsypujemy kakao wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy (26 cm) 30 minut w temp. 160 °C.
2.Ciasto II: białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, ostrożnie dodajemy cukier i wiórki wymieszane z proszkiem i mąką. Pieczemy tak jak
biszkopt kakaowy.
3.Krem: mąkę, cukry, budyń i żółtka rozprowadzamy w odrobinie zimnego mleka i wlewamy do gotującego się pozostałego mleka. Studzimy. Ucieramy
z masłem. Dodajemy kawę i spirytus. Oba ciasta nasączamy esencją herbacianą. Na biszkopt kakaowy wykładamy ok. 1/3 kremu, a następnie ciasto kokosowe. Kremem smarujemy również wierzch i boki tortu. Dekorujemy.
Komentarze